Aloes – właściwości i zastosowanie

| 28 marca 2013 | Komentarze (0)
aloes

Aloes – właściwości i zastosowanie

Aloes to popularna roślina doniczkowa, która uprawiana jest od lat w wielu domach przede wszystkim ze względu na świetne właściwości lecznicze. Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się liście aloesu, w skład których wchodzą aloina, mikroelementy, takie jak żelazo, mangan, cynk, miedź, bór, molibden oraz magnez, a także substancje śluzowe oraz żywice.

Zanim wykorzystamy liście aloesu do celów leczniczych, nie powinniśmy go podlewać przez dwa tygodnie w lecie, a co najmniej przez miesiąc w zimie.

Właściwości aloesu

Aloes  to roślina o właściwościach przeczyszczających, żółciopędnych, wzmacniających, poprawiających przemianę materii, a dodatkowo bakteriobójczych. Jej stosowanie zalecana się osobom, które borykają się z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, są w podeszłym wieku, są osłabione.

Dodatkowo aloes wykazuje dobry wpływ na skórę – można go stosować w formie okładów przy oparzeniach skóry po naświetlaniach rentgenowskich na trudno gojące się rany, a także jako uzupełnienie leczenia chorób oczu — stanów zapalnych, zwyrodnienia rogówki i siatkówki oraz zaniku nerwów wzrokowych. Można po niego sięgać także przy leczeniu chorób przyzębia oraz w przypadku zapalenia śluzówki jamy ustnej; przy leczeniu zapaleń zatok nosa, w nerwobólach, odmrożeniach, jak i owrzodzeniach.

Jak stosować aloes?

Sok ze świeżych liści aloesu stosujemy w ilości 1 łyżeczka do herbaty 2-3 razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem. Poprawia on trawienie, może być także wykorzystywany jako środek przeciwgorączkowy. Możemy go również używać zewnętrznie – okłady z soku stosowane na trudno gojące się rany i oparzenia przynoszą świetne efekty.

Napar z suchych liści aloesu przygotowuje się, zalewając łyżeczkę suszu szklanką wrzątku. Warto pić go w przypadku dolegliwości żołądkowych oraz wątrobowych, można też przemywać nim oczy przy schorzeniach rogówki oka i ropnych stanach zapalnych spojówki.

Wino z liści aloesu przygotowujemy, zasypując cukrem drobno pokrojone lub rozdrobnione w mikserze liście . Kiedy puszczą sok, dodajemy także takie samą ilość miodu oraz czerwonego wina i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Dawkowanie zaczynamy, przyjmując łyżeczkę wina dziennie, a potem stopniowo zwiększamy dawkę do łyżki 2-3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Kurację powinniśmy stosować przez miesiąc, potem zrobić dwumiesięczną przerwę, i potem znowu powtórzyć.

Stosowanie wyciągów lub miazgi ze świeżych liści poleca się w takich dolegliwościach i chorobach, jak stany zapalne przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa czy zanikowy nieżyt błony śluzowej żołądka.

Stosowanie doustne aloesu ma kilka przeciwwskazań. Są to między innymi:

  • powiększona prostata,
  • zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • zapalenia pęcherzyka żółciowego,
  • zaawansowana niewydolność krążenia i nasilona niewydolność nerek,
  • nadciśnienie,
  • ciąża,
  • żylaki odbytu,
  • ostre nieżyty.
Oceń ten artykuł

Tagi: , , , ,

Kategoria: Medycyna alternatywna

Poprzedni artykuł:
Następny artykuł:

Napisz komentarz



*