Awokado – zdrowie na talerzu

owoc awokado

Awokado – zdrowie na talerzu

Każdy, kto troszczy się o zdrowie, dba o pełnowartościowe, zbilansowane posiłki, na pewno dobrze zna awokado – owoc rosnący w naturze w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym Ameryki. Ceniony jest on ze względu na swoje niezwykle cenne właściwości zdrowotne, stanowi również genialny zamiennik masła dla wszystkich tych, którzy z jakiegoś powodu nie mogą go spożywać.

Dzisiaj mamy dla Ciebie nieco informacji, które na pewno ostatecznie przekonają Cię do tego, dlaczego warto jadać awokado. Znajdziesz wskazówki na temat jego obierania i jedzenia, rady, jak wybierać dojrzałe owoce, a także dowiesz się, jakie właściwości odżywcze ma awokado.

Właściwości odżywcze awokado

Awokado jest wprawdzie owocem kalorycznym, w 100 g posiadającym 220 kcal oraz 23,5 g tłuszczu, jednak nie ma negatywnego wpływu na wskaźnik masy ciała. Wręcz przeciwnie – osoby, które chętnie sięgają po ten owoc, zgodnie z wynikami badań są lżejsze, mają mniejszy obwód pasa i rzadziej cierpią na choroby związane z układem pokarmowym.

Awokado jest także cennym źródłem błonnika (6,3 g na 100 g), witamin A, B1, B2, C, PP, K i H, a także minerałów, przede wszystkim wapnia, fosforu oraz potasu.

Jadalny jest tylko miąższ – pestki, gałęzie, liście i kora są trujące i mogą nawet doprowadzić do śmierci.

awokado

Jak wybrać awokado?

Pierwszym krokiem do tego, aby awokado znalazło się w naszym menu, jest oczywiście… jego zakup. Z pozoru banalne, jednak aby kupić odpowiednie, dojrzałe awokado, świetnie rozsmarowujące się np. na kromce i będące genialną alternatywą dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, warto znać kilka najistotniejszych zasad, które pomogą dokonać odpowiedniego wyboru.

Aby ocenić, czy awokado jest dojrzałe, należy delikatnie nacisnąć owoc u nasady ogonka. Gdy jego skórka będzie się uginać, możemy mieć pewność, iz owoc będzie idealny.

Jeżeli będzie twarda, owoc jest jeszcze niedojrzały, jednak również możemy zdecydować się na jego zakup – pozostawiony przez kilka dni w temperaturze pokojowej dojrzeje samoistnie.

Jak jeść awokado?

Wspomnieliśmy już o tym, iż niektóre części awokado są trujące, dlatego nie powinno się ich spożywać. Ogromnym problemem dla osób, które po raz pierwszy sięgają po ten owoc, jest właśnie jego jedzenie. Konieczne jest bowiem oddzielenie jadalnego miąższu od skórki i wyjęcie pestki. Najłatwiej będzie to zrobić w przypadku owoców dojrzałych.

Szczegóły obierania awokado przedstawiają dwa poniższe filmy.

Jak obierać awokado? – film 1.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=BxQwLpIqIPs[/tube]

Jak obierać awokado? – film 2.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=DrUXRPgWrW4[/tube]