Azjatyckie smaki

kuchnia azjatycka

Azjatyckie smaki

 

Smaki Azji doceniane są na całym świecie, nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również wartości odżywcze. Ponadto z Azji właśnie przybyło do Europy wiele przypraw, bez których nie wyobrażamy sobie posiłku.

Zapraszam w świat kulinarnej rozkoszy, gdzie poznamy dwa wyśmienite przepisy na sajgonki oraz polędwicę po seczuańsku. Polecam!

Kuchnia azjatycka

Pod tym pojęciem skrywają się wszystkie kuchnie regionu jakim jest Azja. Mówimy tu o kuchni japońskiej, chińskiej, wietnamskiej, indyjskiej itp. Elementem łączącym wszystkie te rejony jest kontrast smaków, charakterystyczne produkty, jak: ryż, makaron, sos sojowy czy przyprawy korzenne. Kuchnia krajów azjatyckich jest niezwykle ważna, nie tylko ze względu na smak i wygląd. To również doskonały sposób na utrzymanie w równowadze ciała i umysłu. Jedzenie jest swego rodzaju filozofią, która jest strawą dla duszy i ciała. Z tego też względu Budda czy Konfucjusz przedstawiani są z krągłymi brzuchami, mino że obaj byli nader szczupli.

Podróż w kulinarny, niezwykły świat Indii, Chin czy Wietnamu, może spowodować to, że znajdziemy cząstkę siebie w tym wspaniałym jedzeniu. Może tego nam właśnie  trzeba, w świecie w którym ciągle się goni za czymś?

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne sajgonki oraz polędwicę po syczuańsku. Przepisy sprawdzone i godne polecenia.

Przepis na sajgonki

Składniki:

  • 20 dag mielonej wieprzowiny;
  • 5 dag suchego makaronu sojowego;
  • 3 dymki ze szczypiorkiem;
  • pietruszka;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • marchew;
  • 1/2 pęczka kolendry;
  • 1/2 małego ogórka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • łyżka słodko-kwaśnego sosu chilli;
  • 2 łyżeczki sosu rybnego;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • paczka papieru ryżowego ( 20 sztuk);
  • 2 litry oleju do smażenia.

sajgonki

Makaron należy zalać gorącą wodą i odstawić na 5-10 minut. Gdy zmięknie, odsączyć go i pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir i marchew zetrzeć na tarce. Dymki, łodygi selera, ogórek i pietruszkę pokroić, kolendrę drobno posiekać.

Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć czosnek, imbir, pietruszkę i dymki. Dodać mięso, seler i usmażyć. Wymieszać marchew, kolendrę, ogórek, sosy, cukier i makaron.

Krążki papieru ryżowego należy zwilżyć letnią, przegotowaną wodą. Na połowie każdego ułożyć 1,5 łyżki wystudzonego farszu. Zawinąć brzegi, zwinąć w rulon i odłożyć na 15 minut.

W głębokim garnku należy rozgrzać olej i ostrożnie wkładać po 3-4 sajgonki. Smażyć na złoto, po 8-10 minut. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać ciepłe do jedzenia.

Przepis na polędwicę po seczuańsku

polędwica

Składniki:

  • 40 dag polędwicy wieprzowej;
  • 2 papryki;
  • cebula;
  • pędy bambusa ze słoika;
  • 1/2 puszki ananasa;
  • olej, sól, pieprz, ostra papryka;
  • przecier pomidorowy;
  • śmietana;
  • ryż jako dodatek lub makaron.

Marynata:

  • olej,
  • roztarty ząbek czosnku,
  • łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • po łyżeczce curry,
  • papryki,
  • siekanej mięty,
  • kolendry.

Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zanurzyć na minimum 1 godzinę w marynacie. Następnie na rozgrzanej patelni obsmażyć, doprawić do smaku i odstawić.

Na drugiej patelni na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone i oczyszczone papryki. Wszystko poddusić, a na koniec dodać pędy bambusa i małe kawałeczki ananasa. Wszystko razem wymieszać.

Gorącą mieszankę warzywno-owocową dodać do rozgrzanego mięsa i wymieszać. Dusić razem do miękkości mięsa. Doprawić całość do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Do dania na patelni dodać przecier pomidorowy i odrobinę śmietany. Wymieszać, poddusić jeśli będzie taka potrzeba i doprawić wedle smaku. Można podawać z ugotowanym ryżem na sypko.

Przedstawione przepisy to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, to samo zdrowie naturalnych składników. Idzie wiosna, wiec warto sięgnąć po posiłki lekkie, a przy tym pożywne.