Brokuły w walce z nowotworem

Brokuły w walce z nowotworem

Brokuły w walce z nowotworem

Kilkanaście lat temu brokuły były w Polsce praktycznie nieznane. Dziś kupić je można w każdym sklepie. W świecie moda na brokuły rozpoczęła się po roku 1920, kiedy w Stanach Zjednoczonych zareklamowane zostały jako wysokowartościowe warzywo o wyszukanym smaku.

Nazwa „brokuły” kojarzona jest z łacińskim słowem brachium, czyli „gałąź”. Wyhodowane jako odmiana kapusty, znane były już w starożytności i szczególnie ulubione przez Rzymian, którzy nazywali je „pięcioma palcami Jowisza”. Dziś tylko zielone, występowały niegdyś również w kolorach: purpurowym, czerwonym, brązowym i kremowym. Cechy zewnętrzne brokuła zbliżone są do kalafiora, ale różni się od niego wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i zabarwieniem róży, która na początku jest zwarta, a z biegiem czasu rozluźnia się. Ze względu na odporność tych warzyw na przymrozki, mogą być hodowane w naszym kapryśnym klimacie.

Brokuły w walce z nowotworemBogactwo brokułowych róż

Brokuły uznawane są za warzywo o właściwościach przeciwnowotworowych, jak wszystkie z rodziny krzyżowych (a do takich brokuł należy), co potwierdzają przeprowadzone badania epidemiologiczne. Takie działanie brokuły zawdzięczają:

  • indolom, substancjom posiadającym zdolność przyspieszania wydalania estrogenów, które przyczyniają się do rozwoju raka, zwłaszcza piersi;
  • sulforafanom, które przyspieszają proces wytwarzania przez komórki organizmu enzymów zwalczających nowotwory;
  • włóknom roślinnym, które chronią przed nowotworami przewodu pokarmowego;
  • chlorofilowi, występującemu we wszystkich roślinach zielonych, który zapobiega zmianom struktury komórkowej DNA;
  • glutationowi, glukosinolatom, ditioltionom, karetonoidom, zapobiegającym rakowi jelita grubego, żołądka, płuc, prostaty, krtani i przełyku.

Zawarte w brokułach przeciwutleniacze (w tym witamina C, beta-karoten i inne) zapobiegają procesowi oksydacji frakcji LDL cholesterolu, co chroni nas przed chorobami serca i udarem.

Włókna roślinne oprócz wymienionych wyżej funkcji przyspieszają przejście resztek pokarmowych przez jelita, spulchniają stolec, obniżając ryzyko wystąpienia hemoroidów. Spowalniają proces przedostawania się cukru do krwi, utrudniając rozwój cukrzycy. Poziom cukru i insuliny jest także regulowany przez występujący w brokułach chrom.

Brokuły w walce z nowotworemPodano do stołu

Brokuły powinny gościć na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Olbrzymia liczba substancji zwalczających nowotwory i choroby serca to wystarczający powód, by tak często je spożywać.

Przy sporządzaniu brokułów należy pamiętać, że róże gotują się dużo szybciej niż łodygi. Ustawmy je zatem w garnku różami do góry, aby mięsista łodyga miała większe szanse zmięknąć. Warzywa gotujemy w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie, przez 5 minut, by zachowały kolor.

Bez względu na to, czy są świeże, zamrożone, surowe czy gotowane, brokuły zachowują swoje przeciwnowotworowe właściwości. Gotowanie pozbawia je natomiast witaminy C, lepiej więc ugotować je na parze, w kuchence mikrofalowej lub podsmażyć.