Ciekawy pomysł na ciasto francuskie!

ciasto francuskie

Ciekawy pomysł na ciasto francuskie!

 

W każdym hipermarkecie spożywczym można kupić mrożone ciasto francuskie. Znajduje ono mnóstwo zastosowań w kuchni. Może być przyrządzane zarówno na słodko i na słono. Przed laty nie można było dostać tak łatwo ciasta francuskiego w sklepach. Ręczne jego wyrobienie wymaga sporej wiedzy kulinarnej i skrupulatności. Nietrudno jest przeholować z którymś ze składników tego ciasta, przez co efekt zazwyczaj wydaje się być znacznie bardziej odległy od oryginału.

Dziś skoncentrujemy się na wiosennej, owocowej adaptacji ciasta francuskiego, które znakomicie sprawdza się w roli deseru przy domowej nalewce lub filiżance kawy.

Słodki przysmak z brzoskwiniami

Do przyrządzenia szarlotki na cieście francuskim potrzebne będą:

  • 1 rolka ciasta francuskiego z paczki
  • puszka brzoskwiń
  • 4 świeże jabłka
  • płatki migdałowe
  • 2 budynie waniliowe lub krem do karpatki
  • rodzynki

Przygotowanie Na początek gotujemy budyń lub krem do karpatki. Ważne, by był on dosyć gęsty. Można kupić w sklepie gotową masę budyniową w kartoniku. Nazywa się ona „custard”, ale nie we wszystkich sklepach w Polsce jest dostępna. Wykładamy tę masę na rozłożone ciasto francuskie, pilnując, by masa nie docierała na same brzegi. Z każdej strony prostokąta ciasta należy zostawić 2 centymetry wolnego miejsca, ponieważ na końcu będziemy formować i podnosić brzegi.

Na rozprowadzony krem kładziemy świeże jabłka pokrojona w księżyce, następnie dołączamy do nich brzoskwinie również pokrojone w podobny kształt. Można to robić w rządkach, równomiernie lub chaotycznie- wszystko zależy od Was. Owoce przysypujemy sowicie rodzynkami oraz płatkami migdałowymi. Na końcu formujemy brzegi, czyli podnosimy zostawione fragmenty ciasta tak, aby stanowiły „ogrodzenie” dla płaszczyzny wypełnionej jabłkami oraz brzoskwiniami.

Ciasto położone na blasze wędruje teraz do piekarnika na pół godziny. Temperatura 180 stopni jest odpowiednia. Po wyjęciu warto odczekać na ostygnięcie tego niezwykle apetycznego przysmaku. Można go podawać w wersji nieco ostudzonej, ale ciepłej. Znakomicie smakuje z lodami waniliowymi.

Oczywiście zamiast wyżej wymienionych owoców można dodać do zestawu jakiekolwiek inne. Wszystko zależy od naszych własnych upodobań. W lecie wspaniale sprawdzają się jagody albo borówki w cieście francuskim. Można pokusić się o ciekawe połączenie bananów oraz czerwonej porzeczki. Kwaskowatość porzeczek w połączeniu z bananem na cieście francuskim stanowić będzie niecodzienny przysmak dla zaproszonych na popołudniową herbatę gości.

Zazwyczaj tuż po upieczeniu szarlotka znika z talerza w mgnieniu oka. Jeśli chcecie poporcjować ją dla siebie samych na poszczególne dni – możecie to zrobić. Nie powinna przebywać w lodówce nie dłużej, niż 5 dni. Z łatwością da się podgrzać w kuchence mikrofalowej. Do smaku warto dodać do niej także bitą śmietanę z wiórkami czekoladowymi.

Ciasto to, przy zachowaniu niewielkich nakładów finansowych potrzebnych do wykonania, jest niestety bardzo kaloryczne, zwłaszcza w połączeniu z lodami i bitą śmietaną. Pamiętajmy jednak, że raz na jakiś czas każdy z nas ma prawo do chwili słodkiego grzechu bez ciągłego zamartwiania się o swoją figurę!