Co warto wiedzieć o marcepanie?

marcepan

Co warto wiedzieć o marcepanie?

Nie ma chyba osoby na świecie, która nie lubiłaby słodkości, czy to pod postacią czekolady, ciastka czy innego smakołyka. Tak już jesteśmy stworzeni, że odrobina cudownego smaku w ustach powoduje, że jesteśmy szczęśliwi.

Dziś kilka słów o marcepanie – ekskluzywnym przysmaku z migdałów.

Zachęcam gorąco do lektury!

Marcepan śmiało możemy zrobić w domu, będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepowych półek, gdzie ilości migdałów są naprawdę znikome, a to właśnie one stanowią sedno tego wspaniałego smaku.

Skąd się wziął marcepan?

Nikt dokładnie nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie, ale wiadomo, że pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Skąd o tym wiemy? Świadczy o tym sam skład marcepanu – migdały, cukier i woda różana, gdyż w Europie przez dłuższy czas produkty te nie były dostępne. Znajdziemy również zapiski i stare legendy o historii powstania marcepanu, między innymi z XV wieku, kiedy to twierdzono, że podczas wielkiego głodu w Niemczech zmieszano przypadkowo wszystkie składniki. Ile jest w tym prawdy – nie wiadomo.

Zarówno cukier, jak i migdały przez wiele lat były produktami drogimi, dlatego ich wyrób zarezerwowany był dla najbogatszych. Słodkości wyrabiane z tego produktu często stanowiły podarunek dla głowy państwa. Co ciekawe, aż do XVIII wieku wyrobem marcepanu zajmowali się nie cukiernicy, ale aptekarze. Dopiero później kunszt ten udoskonalili kucharze, piekarze i wyrobnicy słodkości.

Do XIX wieku marcepan był produktem drogim i ekskluzywnym, ze względu na cenę cukru i migdałów. Obecnie nadal ma wysoką cenę, ale możemy sobie na niego pozwolić.

Skład marcepanu

Powszechność i dostępność tego smakołyka jest wielka. Należy jednak uważać na to, co kupujemy, ponieważ dostępne na sklepowych półkach marcepany często z prawdziwym marcepanem nie mają nic wspólnego. Zamiast migdałów producenci stosują zamienniki takie jak:  soja, fasola, sztuczne wypełniacze i aromaty smakowe.

Dobry marcepan powinien być złożony z migdałów i cukru w tych samych proporcjach. Dawne wpisy do książek kucharskich nakazywały migdały zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać cukier i ucierać wszystko z wodą różaną i wodą pomarańczową. Co prawda otrzymanie idealnie gładkiej masy zabierało dużo czasu, ale smak marcepanu wart był każdej ceny.

Jak zrobić domowy marcepan?

W czasach obecnych zrobienie masy marcepanowej w domu nie jest problemem. Obrane ze skórki migdały fnależy zmielić bardzo drobno, dodać w tych samych proporcjach cukier puder, odrobinę wody różanej lub zapachu migdałowego dla podkreślenia smaku. Następnie należy wyrabiać wszystko na gładką masę.

Do takiej masy możemy dodać naturalny barwnik, a jej plastyczność pozwoli nam formować dowolne kształty i wzory.

Powodzenia i do dzieła!!