Dar Afryki, czyli właściwości masła shea

maslo shea

Dar Afryki, czyli właściwości masła shea

Przemysł kosmetyczny zaskakuje coraz nowszymi produktami. Podczas zakupów w drogerii niejedną kobietę nęcą kolorowe opakowania, pachnące balsamy, mydła w finezyjnych kształtach. Lubimy, aby na naszych półkach znajdowało się ich jak najwięcej. 

Często chwyt marketingowy bierze górę nad rozsądkiem. Promocje, dodatkowe upominki w postaci gratisowych opakowań. Wówczas większość kobiet myśli: „przecież się opłaca, więc dlaczego nie kupić?”. Przyjemność, jaką czerpiemy z zakupów, jest tak silna, że chociaż plan zakładał trzy rzeczy, wychodzimy z dziesięcioma. Zaplanowane wydatki zamieniają się więc w niekontrolowane i spontaniczne. Chęć posiadania sprawia, że chociaż nie potrzebujemy wszystkiego, co znalazło się w koszyku, lubimy to po prostu przechować na inne okoliczności. Po jakimś czasie okazuje się, że produkt jest przeterminowany, albo nie nadaje się do naszego rodzaju skóry. Aby uniknąć takich sytuacji warto zdecydować się na jeden rodzaj kosmetyku naturalnego, sprawdzonego i bogatego w wiele witamin i minerałów.

Masło shea – skarb  Afryki, to jeden z tych  kosmetyków, który powinien zagościć na toaletce każdej kobiety. W ostatnich latach stało się bardzo popularne i chętnie stosowane przez kobiety.

Co powinniśmy wiedzieć o maśle shea?

Masło shea pozyskiwane jest z orzechów drzewa Masłosza, zwanego także Karite. Aby masło miało jak najwięcej korzystnych właściwości, produkcję zaleca się dopiero po 15 latach uprawy drzewa. W składzie masła znajdują się cenne kwasy tłuszczowe, które doskonale wchłaniają się w skórę, dając jej spore ukojenie.

Ponieważ masło shea jest to produkt naturalny, nie powoduje uczuleń i innych efektów ubocznych. Doskonale sprawdza się w walce ze zmarszczkami, przywraca jędrność i sprężystość skóry. Zawiera witaminy A, E i działa rozluźniająco. Podczas upałów nawilża. Jest idealnym składnikiem w pielęgnacji włosów. Dodaje im blasku, działa na zniszczone końcówki, wzmacnia, zapobiegając uszkodzeniom mechanicznym.

Rodzaje masła shea dostępne na rynku

Obecnie w sklepach kosmetycznych spotkać można masło shea rafinowane – uznawane za gorszej jakości ze względu na mniejszą ilość składników odżywczych. Podczas procesu masło zostaje pozbawione kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Producenci dodają konserwanty, aby przedłużyć ważność kosmetyku.

Drugim typem jest masło nierafinowane – jest w 100% naturalnym kosmetykiem, zawierającym wszystkie cenne składniki. Ze względu na krótszy termin przydatności, dobrze jest trzymać opakowanie w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Aby odróżnić ten rodzaj masła shea od poprzedniego, należy zwrócić uwagę na kolor i zapach. Masło rafinowane ma białą barwę, jest bezzapachowe. Typ naturalny przed rafinacją ma charakterystyczny orzechowy zapach i lekko żółty kolor.

Trzeba więc przed zakupieniem produktu zorientować się, z jakim rodzajem mamy do czynienia. Starajmy się czytać skład kosmetyków, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków. Warto stosować sprawdzone naturalne i tolerowane przez naszą skórę kosmetyki. Masło shea jest uniwersalnym a przy tym bardzo odżywczym produktem, który daje znakomite efekty.

Reply