Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa, jak łatwo można się domyślić wnioskując z nazwy, nie jest typową dietą odchudzającą, lecz sposobem żywienia opracowanym specjalnie dla osób cierpiących na cukrzycę. Powszechnie wiadomo, że w przypadku tej choroby odpowiedni sposób żywienia ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia, zwłaszcza jeśli chodzi o uniknięcie rozmaitych powikłań, jakie w przypadku tej choroby mogą mieć miejsce.

Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta

Mimo to dieta ta ma takie same zasady jak każda inna – zdrowa i odpowiednio zbilansowana, jakie polecane są ludziom, którym nic nie dolega, a jedyna różnica polega na tym, że trzeba spożywać zmniejszone porcje posiłków. Oczywiście należy także pożegnać się ze starymi, złymi nawykami żywieniowymi, które stosuje większość ludzi, a które nierzadko mocno przyczyniają się do zaostrzenia objawów choroby zanim jeszcze zostanie ona zdiagnozowana.

Dieta cukrzycowaNajważniejsze zasady diety cukrzycowej

Podstawową i najważniejsza zasadą diety cukrzycowej, do której bezwzględnie należy się stosować, jest zakaz spożywania alkoholu. Można wypić jedynie mały kieliszek wina dziennie i pod żadnym pozorem nie wolno przekraczać tej dawki, ale najlepiej byłoby pić jakiekolwiek trunki jak najrzadziej, tylko przy wyjątkowych okazjach.

Trzeba także odstawić papierosy oraz do minimum ograniczyć ilość wypijanej każdego dnia kawy, bowiem wszelkie używki źle wpływają na stan zdrowia osoby chorującej na cukrzycę. Nie wolno pić napojów gazowanych i innych mocno słodzonych – najbardziej polecana i najzdrowsza jest woda, która właściwie stanowi podstawę każdej zdrowej diety i dobrze byłoby wypijać jej jak najwięcej.

Dieta cukrzycowaCzego unikać podczas diety?

Na diecie tej nie wolno też spożywać słodyczy, a przynajmniej nie codziennie i nie w takich ilościach jak przed zdiagnozowaniem choroby – zazwyczaj dozwolone ilości łakoci określa lekarz. Jeśli jednak zdarzy się ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnąć po jakiś owoc, ale tu również nie można przesadzać, gdyż niektóre, szczególnie słodkie owoce również zawierają duże ilości cukru. Najlepiej więc będzie słodkie przekąski zastąpić chrupaniem surowych warzyw, na przykład pokrojonej na kawałki marchewki czy selera naciowego. Nie tylko pozwala to opanować ochotę na niezdrowe słodkie czy słone przekąski, ale także dostarcza duże ilości witamin.

Dieta cukrzycowaUnikaj tłustych potraw i soli!

Dieta ta nie określa, ile powinno się spożywać posiłków na dzień ani ile kalorii mają one zawierać, ponieważ w znacznej mierze jest to uzależnione od aktywności fizycznej osoby chorej i jej indywidualnego zapotrzebowania na energię. Nie trzeba także rezygnować ze zbyt dużej ilości dotąd lubianych pokarmów, należy jedynie pamiętać, że pokarmy nie mogą być ciężkostrawne ani bardzo tłuste, choć dotyczy to nabiału i mięsa, ryby bowiem mogą być bardzo tłuste, a nawet lepiej, gdy takie są, gdyż takie dostarczają duże ilości cennych składników odżywczych.

Należy starać się jak najbardziej ograniczać sól, zastępując ją ziołami i innymi aromatycznymi przyprawami, a także jak najczęściej wybierać pieczywo pełnoziarniste zamiast białego.

Reply