Dieta dla 30-latków

Dieta dla 30-latków

Dieta dla 30-latków

Osoby po 30. roku życia powinny zdawać sobie sprawę z tego, iż ich organizm wolniej spala kalorie niż parę lat temu, dlatego też trzeba mu dostarczać mniejszą ich ilość, inaczej bowiem może pojawić się problem w postaci otyłości. Ponadto w tym wieku skóra i jej przydatki (włosy i paznokcie) słabiej się regenerują, dlatego należy dostarczać organizmowi zwiększone ilości witaminy A i z grupy B, a także miedzi i cynku.

Menu dla 30-latków

Niepolecane są słodycze i słodkie wypieki cukiernicze, lepiej jest zastąpić je słodkimi owocami, które skutecznie zahamują apetyt na coś słodkiego. Niepolecane są jedynie banany i winogrona. Ilość świeżych owoców i warzyw powinna wynosić 50 dag, przy czym 30 dag przypada na warzywa, zaś 20 dag na owoce. Najlepiej jest  dodawać je do każdego posiłku, gdyż wówczas organizm najlepiej wykorzystuje zawarte w nich substancje odżywcze. Produkty te zawierają cenne antyoksydanty, które zapobiegają nowotworom i wzmacniają odporność organizmu na stres. Zalecane jest także spożywanie chudego drobiu, ryb, mleka i jego przetworów, ale te ostatnie muszą mieć obniżoną zawartość tłuszczu – produkty te zawierają duże ilości białka i wapnia. Jeśli chodzi o węglowodany, to nie można z nimi przesadzać. Najlepiej, by były to produkty z pełnego ziarna: brązowy ryż i makaron, razowe pieczywo.

Tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych

Ponadto tłuszcze pochodzenia zwierzęcego należy jak najczęściej zastępować tymi pochodzenia roślinnego. Zamiast smalcu i masła należy używać oleju ( z pestek winogron, słonecznikowego) czy oliwy z oliwek, zaś mięso dobrze jest zastępować warzywami strączkowymi (doskonałym wyjściem jest spożywanie produktów przygotowywanych na bazie soi).

Dieta dla 30-latkówJak przygotowywać zdrowe posiłki?

Trzeba unikać smażenia, zamiast tego wybierać gotowanie w niewielkiej ilości wody albo na parze, grillowanie, pieczenie w folii czy ewentualnie na patelni, ale bez tłuszczu (najlepiej wybrać wok albo taką z grubym dnem). Przygotowywane w ten sposób dania nie tylko będą chudsze, ale także nie stracą swych wartości odżywczych. Sól również należy zastępować, najlepiej suszonymi lub świeżymi ziołami, które doskonale poprawiają i wzbogacają smak potraw. Warto wypróbować niestosowane dotąd zioła. Należy również oduczyć się złego nawyku dosalania potraw na talerzu jeszcze przed spróbowaniem.

Jak długo stosować dietę?

Tego typu dieta może być albo stosowana już przez cały czas ( tak byłoby najlepiej), albo, jeśli z jakiegoś powodu jest to niemożliwe, można stosować ją przez 2 tygodnie, następnie zrobić tygodniową przerwę i znowu na 2 tygodnie przejść na ten sposób odżywiania. W ten sposób można nie tylko zgubić parę nadprogramowych kilogramów, ale przede wszystkim przekonać się, jak bardzo dieta wpływa na samopoczucie i na ogólny stan zdrowia.

Reply