Dieta niskocholesterolowa

Dieta niskocholesterolowa

Dieta niskocholesterolowa

Dieta ta, jak można wywnioskować z nazwy, nie jest typową dietą odchudzającą, ale ma na celu poprawienie stanu zdrowia stosującej ją osoby poprzez zmniejszenie przyjmowania cholesterolu oraz tłuszczów nasyconych. Jest ona bardzo łatwa do stosowania, a także smaczna, gdyż posiłki mogą być bardzo urozmaicone i stosunkowo niewiele jest produktów, z których trzeba całkowicie zrezygnować.

Dieta niskocholesterolowaOliwa z oliwek i orzechy

Najważniejszym źródłem cholesterolu są tłuszcze, zaś niepożądane dla naszego organizmu są tłuszcze nasycone, które znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w mięsie i nabiale. Można za to spożywać tłuszcze nienasycone roślinne, czyli bardzo polecana jest oliwa z oliwek, orzechy, awokado, które obniżają poziom cholesterolu oraz dostarczają tłuszczu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, głównie jeśli chodzi o układ nerwowy.

Dieta niskocholesterolowaChude mięso i ryby

W diecie niskocholesterolowej należy więc wybierać chude mięso (na przykład drobiowe) zamiast tłustego, jeść ryby (mogą być tłuste, gdyż zawierają cenne kwasy omega-3), a tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – smalec i masło – zastąpić olejami roślinnymi i oliwą z oliwek. Do menu należy także włączyć jak największe ilości świeżych warzyw, owoców, a także ziaren i nasion, które poza tym, że dostarczają organizmowi energii, witamin i minerałów, to również pomagają obniżyć cholesterol.

Z czego zupełnie zrezygnować, aby obniżyć cholesterol?

Należy zdecydowanie pożegnać się z pokarmami wysoko przetworzonymi, czyli wszelkimi gotowymi daniami w proszku czy w puszkach, a także słodyczami. Trzeba postarać się, by w diecie było jak najwięcej błonnika – codziennie należy zjeść około 30 gram tej substancji. Można ją znaleźć w owocach, które trzeba jeść ze skórą jeśli jest to możliwe, warzywach, ziarnach i nasionach. Najbogatszym źródłem błonnika są warzywa takie jak fasola i marchew, a także grejpfruty i płatki owsiane.

Inne pokarmy, jakie należy wyeliminować z codziennego menu, to między innymi jasne pieczywo, konserwy, fast-foody, słodkie wyroby piekarnicze, pełnotłusty nabiał, podroby, wszelkie smażone potrawy (zwłaszcza smażone w głębokim tłuszczu), majonez, śmietana i słodkie napoje Dieta niskocholesterolowagazowane.

Co najlepiej jeść podczas diety?

Polubić należy zaś pieczywo z pełnego ziarna, otręby owsiane, brązowe kasze i ryż, jaja (ale w niewielkich ilościach), odtłuszczony nabiał (najbardziej polecany jest chudy twaróg), ryby, wszelkie nasiona i pestki, własnoręcznie wyciskane soki, zieloną herbatę i niegazowaną wodę mineralną. Każdego dnia można także wypijać kieliszek czerwonego wina, na przykład do obiadu, ale lepiej nie przekraczać tej dozwolonej dawki.

Reply