Dieta odtruwająca

Dieta odtruwająca

Dieta odtruwająca

Dieta tego typu jest bardzo polecana wszystkim, którzy potrzebują oczyścić swój organizm, a trzeba przyznać, że większość ludzi ma w sobie substancje niepożądane – toksyczne, które dla zdrowia trzeba by było usunąć. Dieta ta nie tylko oczyszczając odchudza, ale także poprawia wygląd oraz ogólne samopoczucie.

Toksyny w organizmie a nasze zdrowie

Zanieczyszczenie środowiska, stosowanie używek, stresujący tryb życia czy spożywanie wysoko przetworzonej żywności – wszystko to sprawia, że w organizmie człowieka gromadzą się duże ilości toksyn, które negatywne wpływają na jego funkcjonowanie, między innymi utrudniając działanie narządów wewnętrznych.

Dieta odtruwającaWpływ na to ma także niewłaściwa dieta – uboga w błonnik, który działa jak miotełka, usuwając z układu pokarmowego szkodliwe substancje, bogata zaś w tłuszcze zwierzęce i słodycze. Taki sposób odżywiania szybko skutkuje obniżonym samopoczuciem, złym stanem skóry i jej przydatków – włosów i paznokci oraz rozmaitymi, poważniejszymi problemami zdrowotnymi, takimi jak kłopoty z koncentracją, osłabienie, rozdrażnienie, bezsenność. Często objawy te są brane za normalne, zdarzające się od czasu do czasu dolegliwości i mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że stosunkowo łatwo można się ich pozbyć, stosując jedynie odpowiednią dietę.

Dieta odtruwającaZasady diety odtruwającej

Dietę odtruwającą najkorzystniej jest stosować wczesną wiosną lub na koniec zimy. Wówczas przyniesie najlepsze rezultaty i pomoże uporać się ze skutkami wiosennego przesilenia. Podstawę nowego jadłospisu musi stanowić żywność nieprzetworzona, zawierająca jak najmniej chemii, a najlepiej byłoby, gdyby była w stanie naturalnym i nie zawierała jej zupełnie. Najbardziej polecane są oczywiście świeże lub mrożone owoce i warzywa. Te pierwsze najlepiej jest spożywać na surowo, gdyż przyjmowane w ten sposób dostarczają organizmowi ogromne ilości witamin, zaś z warzyw można przyrządzać soki przecierowe, wywary i lekkie, ale bardzo pożywne zupy.

Wszystkie potrawy należy doprawiać świeżymi lub suszonymi ziołami, które usprawniają trawienie – zioła powinny stanowić produkt zastępczy dla soli, którą należy jak najbardziej ograniczać. Zioła powinno się również przyjmować w postaci naparów i herbatek, które można popijać między posiłkami, oczywiście niesłodzone. Można wybierać dowolne zioła, np. osoby mające problem z cerą mogą pić napar z bratka, z wypadającymi włosami – ze skrzypu polnego i pokrzywy. Nie tylko wpłynie to dodatnio na wygląd, ale także wspomoże odchudzanie i oczyszczanie organizmu.

Dieta odtruwającaJakich produktów unikać, a które jeść?

Jeśli chodzi o inne zalecenia dotyczące przygotowywania posiłków, to stanowczo należy unikać utwardzonego tłuszczu – masła, smalcu i margaryny i do potraw używać oliwy z oliwek, która jest najbardziej wartościowa, choć osoby, którym nie odpowiada jej specyficzny smak, mogą ją zastąpić olejami roślinnymi. Najbardziej polecane są olej z pestek winogron i słonecznikowy. Wartościowe tłuszcze, obok witamin, znaleźć można także w orzechach i pestkach, które warto spożywać w formie przekąsek.

Nie powinno się zaś jeść produktów z białej mąki, lecz zastępować je produktami z pełnego ziarna. Należy więc wybierać razowy makaron, brązowy ryż i kasze, a także pełnoziarniste pieczywo (może być również chrupkie). Oczywiście trzeba zapomnieć o smażeniu potraw, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Jeśli już z jakiegoś powodu nie można z tego zrezygnować, należy smażyć na patelni bez tłuszczu albo na niewielkiej ilości oleju. Najlepiej jest jednak wszystkie potrawy gotować – w niewielkiej ilości wody albo na parze (gdyż w ten sposób tracą najmniej witamin), grillować czy piec w piekarniku, bez dodatku szkodliwych i kalorycznych tłuszczów.

Woda z cytryną i zielona herbata

Komponowany w ten sposób jadłospis należy także wzbogacić o płyny, które pomagają w usuwaniu toksyn. Obok niegazowanej wody mineralnej trzeba zatem pić spore ilości zielonej herbaty, a także wody z cytryną (najlepiej jest zaczynać dzień od szklanki ciepłej wody z plasterkiem cytryny wypijanej na czczo) i wody z miodem, oczywiście naturalnym. Wspomagająco na proces oczyszczania działają także produkty takie jak świeże jabłka, marchew, brokuły, czosnek, kiełki fasoli mung, cytryna, papaja, komosa ryżowa, siemię lniane i natka pietruszki. Wiążą one Dieta odtruwającatoksyny i pomagają usuwać je z organizmu, dlatego warto spożywać jak największe ich ilości.

Zrezygnuj z używek!

Nie trzeba chyba dodawać, że podczas stosowania tej diety nie wolno palić papierosów i pić alkoholu, a także spożywać przetworzonych cukrów (należy więc pożegnać się m.in. ze słodyczami), barwnikami i konserwantami. Te substancje najlepiej byłoby w ogóle wykluczyć ze swego jadłospisu, nawet po zakończeniu diety, gdyż mocno przyczyniają się one do zanieczyszczenia organizmu.

Jeśli chodzi o czas trwania diety odtruwającej, to jest on w dużej mierze zależny od tego, jak restrykcyjne warunki przyjęła stosująca ją osoba. Jeśli dieta jest bardzo surowa, powinna być stosowana od tygodnia do maksymalnie 3, jeśli zaś jest dość łagodna, można ją stosować nawet przez cały czas.

Reply