Dlaczego rzodkiewka jest zdrowa?

rzodkiewka

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Chociaż z wyglądu jest niepozorna, zawiera wiele cennych minerałów i witamin ważnych w codziennej diecie. W smaku pikantna, nadaje się więc do różnego rodzaju surówek i sałatek. Twarożek z dodatkiem rzodkiewki smakuje wyśmienicie na śniadanie. Może również stanowić finezyjny dekoracyjny dodatek do wielu innych potraw.

Nie każdy jednak wie, że źródłem wartościowych składników jest nie tylko główka rzodkiewki, ale także jej liście i łodyga. Warto więc jeść rzodkiewkę, zwłaszcza w porze jesiennej, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia i inne spowodowane nagłym ochłodzeniem infekcje.

Właściwości rzodkiewki

Rzodkiewki są źródłem wielu witamin tj. A, C, B1, B2, B6, E, K i PP oraz składników mineralnych, m.in. żelaza, wapnia, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, potasu, sodu, siarki, cynku i selenu. Są niezwykle cenne dla kobiet w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy, a także kwas pantotenowy, fitosterole oraz olejek goryczkowy, który wpływa na ich specyficzny smak i aromat. Dla wszystkich tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów rzodkiewka jest idealnym uzupełnieniem codziennej diety. Lekkostrawna a jednocześnie syta i do tego mało kaloryczna. Może być więc spożywana w dużych ilościach. Jakie są dobroczynne właściwości rzodkiewki?

Przede wszystkim podnosi odporność, zapobiega nadciśnieniu, reguluje proces trawienny, niweluje szkodliwe bakterie, reguluje poziom kwasów żołądkowych, zmniejsza wypadanie włosów, poprawia wygląd skóry, zapobiega niestrawności, jest idealnym lekarstwem na zgagę. Ze względu na sporą ilość siarki warzywo to bardzo korzystnie wpływa na porost włosów. Stosowana jest kuracja polegająca na wcieraniu we włosy soku z rzodkwi.

Dla kogo rzodkiewka?

Polecana jest szczególnie osobom z nadwagą. Unikać jej należy w przypadku dolegliwości jelit, wrzodów żołądka, zapalenia wątroby. Najlepsze właściwości posiada rzodkiew spożywana na surowo. Można ją jeść w całości, nie należy tylko zapominać o jej dokładnym umyciu. Dobroczynne właściwości rzodkiewki powinny docenić także osoby cierpiące na dolegliwości nerek. Poleca się im szczególnie koktajle z rzodkiewką i kefirem, które korzystnie wpływają na wszelkiego rodzaju obrzęki a także zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych.

W przemyśle farmaceutycznym rzodkiewkę wykorzystuje się do produkcji wielu leków stosowanych w dolegliwościach wątroby, takich jak znany wszystkim raphacholin. Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy dobrze nasłonecznione miejsce np. balkon. Ziarenka umieszcza się w odległości 3 cm. Należy je regularnie podlewać. Po około 3 tygodniach powinny pojawić się warzywa. Młode rzodkiewki można jeść wraz z liśćmi, ponieważ mają najwięcej właściwości.

Historia rzodkiewki

Rzodkiewka pochodzi z Chin. Jej subtelny smak znali już Egipcjanie, gdzie była uwielbiana przez faraonów. W średniowieczu uważano ją za szczególny środek wpływający na jasność umysłu. Na świecie istnieje wiele odmian rzodkiewki, które różnią się kształtem, kolorem i ostrością smaku. Wyróżniamy rzodkiewkę czerwoną, czerwono-białą, a nawet czarną i białą.