Dlaczego warto jeść pomidory?

pomidory

Jeżeli chcesz zapewnić sobie zdrowie i urodę – sięgaj po pomidory, będące cennym źródłem witamin i minerałów.

Sezon na pomidory trwa. Właśnie teraz królują na naszych stołach i w kuchni – soczyste, zdrowe, pachnące latem.

Dzisiaj mamy dla was kilka faktów na temat pomidorów, które powinniście poznać, jeżeli jesteście koneserami tych warzyw. Zapraszamy do lektury!

Pochodzenie warzywa

Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. Do Europy trafiły na początku XVI wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Początkowo sądzono, że pomidory są trujące i traktowano je jedynie jako rośliny ozdobne. W jednej z książek z XVI wieku holenderki botanik tak o nich pisał:

„To dziwna roślina, nie spotykana w tym kraju poza ogrodami niektórych zielarzy… i niebezpiecznie jej używać”. Faktem jest, że substancje trujące zawierają liście i łodyga, dlatego po  zerwaniu owoców, należy obowiązkowo umyć ręce.

Do Polski sprowadziła je królowa Bona, ale pierwsze pomidory zostały wyhodowane w Warszawie w 1880 roku. Dziś w kuchni są niezastąpione. Do wyboru mamy ponad 7 tys. odmian.

Rodzaje pomidorów

Występują drobne pomidorki czereśniowe, czyli koktajlowe, po ogromne, mięsiste mające wagę nawet powyżej 500 gram. Pomidory mają barwę nie tylko czerwoną, ale też pomarańczową, żółtą, są pasiaste, a nawet czarne. Kształt mogą przybrać różny: okrągłe, podłużne, długie jak papryka czy gruszka.

Bez wątpienia najsmaczniejsze są te wyhodowane i dojrzewające na słońcu.

Składniki odżywcze

Pomidory zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy z grupy B, C, K, kwas foliowy, potas, sód, magnez, żelazo i wapń. Są skarbnicą antyutleniacza – likopenu, który ma działanie antynowotworowe. Do tego są niskokaloryczne, jeden średni pomidor to jedynie 20 kcal!

Warto jeść nie tylko surowe owoce pomidora. Przetworzone również zawierają sporą część substancji wartości odżywczych. Także delektujmy się sokami, przecierami czy suszonymi na słońcu.