Dlaczego warto pić wino?

wino

Ostatnie badania naukowców potwierdzają, że wino to trunek nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

Stanowi doskonały trunek do obiadu i sałatek. Delektujemy się nim podczas spotkań towarzyskich, bankietów, przyjęć. Prawdziwi koneserzy posiadają sporą kolekcję rozmaitych win. Domowa piwnica imponuje więc rodzajami i wykwintnymi smakami wina.

Dlaczego warto je pić? Jak często można sobie na to pozwolić? O tym wszystkim dzisiaj.

Właściwości wina

Picie czerwonego wina ma wiele korzyści, z uwagi na zawartość owoców, z jakich jest produkowane, a także ze względu na sposób ich przetwarzania. Oprócz tego warto je docenić, ponieważ mają wysokie walory smakowe. A jakie właściwości wina wpływają na nasze zdrowie? Przede wszystkim znajdujące się w winie flawonoidy przyczyniają się do utleniania złego cholesterolu. Ponadto mają właściwości przeciwzapalne, a także wzmacniają układ odpornościowy. Wino bogate jest także w wiele cennych związków tj. wapń, potas czy magnez.

Alkohol zawarty w winie korzystnie działa na naczynia krwionośne i reguluje pracę serca. Ważnym składnikiem czerwonego wina są tzw. antocyjany, które nadają mu specyficzny kolor. W trunku tym znajduje się także  resveratol – substancja opóźniająca starzenie się komórek.

Dlaczego wino ułatwia trawienie? Białe wino ma wysoką kwasowość, dlatego ułatwia trawienie ryb i owoców morza. Czerwone wino lepiej radzi sobie z tłuszczami zawartymi w mięsie, zwłaszcza czerwonym. Udowodniono także, że w winie znajdują się substancje, które niszczą bakterie, np. pałeczki okrężnicy. Natomiast francuscy naukowcy dowiedli, że picie niewielkich ilości wina zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych. Dzieje się tak za sprawą przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki.

Mimo tych wszystkich leczniczych właściwości, nie zapomnijmy, że czerwone wino jest też alkoholem, który należy spożywać z umiarem. Dlatego też nie zaleca się nadużywania tego dobroczynnego trunku. 1-2 lampki dziennie w  zupełności wystarczą. Taka dawka jest uznawana za bezpieczną. Lampka wina do obiadu to nie tylko przyjemny zwyczaj, ale również wzmacnianie swojego zdrowia.

Historia wina

Wino jest napojem alkoholowym uzyskiwanym w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces produkcji wina wymaga pewnych modyfikacji, które zależą od rodzaju wina. Na świecie istnieje setki odmian trunku. Ponieważ towarzyszy nam przy wielu okazjach, warto poznać jego genezę. Jakie są dzieje powstania wina? Z wielu przeprowadzonych badań wynika, że pierwsze wzmianki o winie pojawiły się jeszcze p.n.e. Dr Patrick McGovern – badacz kultury wina i jego historii, twierdzi, że genezy powstania wina należy szukać w rejonach Kaukazu, wschodniej Turcji i Gruzji.

W Biblii znaleźć można informacje, że wino stanowiło dla Izraelitów trunek pierwszej potrzeby. Pojawiło się w czasie uczty w Kanie Galilejskiej. Podczas Ostatniej Wieczerzy Chrystus używał wina oraz powiedział, aby pić je na pamiątkę Jego Odkupienia. Istnieje ścisła zależność pomiędzy winem a radością w Panu.

W Starym Testamencie brak wina interpretuje się jako przejaw wyroku Bożego. Wino zaś było symbolem radości i Bożego błogosławieństwa. W biblii hebrajskiej pojawia się kilka nazw na określenie wina. Są to m.in.: szakar, tirosz, jarasz, asis, chemer, szemarim. Nie są one jednak traktowane synonimicznie, np. tirosz oznacza trunek, który odbiera rozum.