Do czego używać rzodkiewki?

rzodkiewka

Do czego używać rzodkiewki?

Rzodkiewka to roślina, która zawiera niezwykle wiele cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia, żelaza, jodu, magnezu) oraz witamin (A, C, B1 B2, PP). Stąd często polecana jest dietach odchudzających. Dodatkowo na jej korzyść przemawia fakt, że wykazuje silne działanie moczopędne, ma też korzystny wpływ na pracę wątroby, nerek oraz na przemianę materii.

Za sprawą dużej zawartości siarki, rzodkiewka wzmacnia włosy.

Odmiany rzodkwi

Istnieją różne odmiany rzodkwi. Spotkać możemy więc rzodkiew o skórce czarnej, białej czy czerwonej. Różnią się one od siebie także wielkością oraz kształtem. Najpopularniejsze są u nas rzodkiewki czerwone oraz białe, a także odmiana zimowa – czarna rzodkiew, zwana inaczej rzepą. Ciekawą alternatywą jest także daikon – okazała, japońska rzodkiew biała o łagodnym smaku, której z powodzeniem można używać do sałatek i surówek, a także jako dodatek do ryb, bo zamarynowaniu w zalewie z sosu sojowego i cukru.

Jak stosować rzodkiew w kuchni?

Niewiele jest chyba osób, które trzeba by namawiać do chrupania surowych rzodkiewek lub dodawania ich do różnych sałatek – są naprawdę pyszne, a ich pojawienie się na sklepowych półkach zwiastuje wiosnę. Czerwoną rzodkiewkę z powodzeniem stosuje się także do zdobienia kanapek i półmisków z wędlinami, jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z faktu, że może mieć o wiele szersze zastosowanie w kuchni.

rzodkiewkiOto kilka propozycji.

  • Cienko pokrojone rzodkiewki dodane do pieczeni wołowej z powodzeniem zastąpią suszone grzyby.
  • Liście rzodkiewek ugotowane razem ze szpinakiem w niewielkiej ilości osolonej wody nieco zaostrzą smak szpinaku.
  • Drobno posiekane zielone listki rzodkiewek możemy dodawać do właściwie wszystkich wiosennych surówek, sałatek, a także do zielonej sałaty.
  • Z młodych listków rzodkiewek, szczawiu i szpinaku możemy przygotować znakomitą, bogatą w witaminy i bardzo smaczną surówkę. Umyte liście siekamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, kropimy sokiem z cytryny i olejem. Spożywamy zaraz po przyrządzeniu.
  • Rewelacyjnym daniem, idealnie nadającym się na kolację, jest rzodkiewka pod beszamelem. Ugotowane w niewielkiej ilości osolonej wody rzodkiewki układamy w półmisku i przygotowujemy beszamel z dodatkiem żółtka rozkłóconego ze śmietaną. Sosem zalewamy rzodkiewki sosem, doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy tartym serem i posiekaną zieloną pietruszką, zapiekamy. Podajemy z pieczywem.
  • Jako dodatek do kotletów czy pieczeni możemy wykorzystać rzodkiewkę ugotowaną w niewielkiej ilości osolonej wody, następnie odsączoną i polaną na półmisku stopionym masłem z tartą bułką.
  • Jako dodatek do młodych ziemniaków świetnie nadaje się natomiast rzodkiewka duszona. Młode rzodkiewki układamy w rondelku, posypujemy je solą, zalewamy szklanką rosołu i dusimy kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Potem wyjmujemy je łyżką cedzakową. Wrzucamy rzodkiewki na patelnię z łyżką stopionego masła, posypujemy lekko cukrem, zrumieniamy, przekładamy z powrotem do rondelka, dodajemy drobno posiekane zielone listki i chwilę jeszcze dusić razem. Sos – jeżeli jest taka potrzeba – zagęszczamy łyżeczką mąki. Tak przygotowana rzodkiewka przypomina smakiem kalarepkę, ale jest od niej delikatniejsza.

rzodkiew