Jak się robi whisky?

Jak się robi whisky?

Jak się robi whisky?

O prawdziwej whisky mówi się, że musi być wyprodukowana w Szkocji i leżakować minimum przez trzy lata w beczkach o pojemności mniejszej niż 700 litrów.

Jeżeli należysz do miłośników tego trunku, na pewno często zastanawiałeś się, jak wygląda jego proces produkcyjny. Dzisiaj postaramy się udzielić odpowiedzi na to pytanie.

Whisky to naturalna wódka zbożowa, z reguły o mocy 43-45%. Robiona jest z jęczmienia, kukurydzy oraz żyta. Ogólnie wyróżnia się dwa rodzaje tego trunku – whisky zbożową (tzw. grain whisky) i słodową (malt whisky).

Ta pierwsza – zbożowa – wymaga sporządzenia zacieru – źródła skrobi – z kukurydzy, pszenicy oraz jęczmienia. W czasie gotowania w olbrzymich miedzianych kadziach pod ciśnieniem skrobia zmienia się w cukier.

Aby zaczął on fermentować, potrzebne są świeże drożdże. W procesie fermentacji cukru otrzymuje się niskoprocentowy, mający mniej więcej 8,5% mocy, roztwór alkoholu. I właśnie z tego alkoholu w miedzianych pojemnikach z zagiętymi szyjkami powstaje spirytus o mocy 94%, który potem zostaje rozcieńczony i leżakuje w dębowych beczkach przez kilka lat.

Co ciekawe, rodzaj beczki ma ogromny wpływ na późniejszy smak trunku. Beczki po burbonie wydobywają dla przykładu aromaty waniliowe, a po sherry – orzechowe.

Whisky słodowa jest z kolei wytwarzana ze słodowanego jęczmienia. Do jej cech charakterystycznych należy m.in. wyraźny smak, wyraźniejszy niż w przypadku whisky zbożowej. Początkowo cieszyła się powodzeniem jedynie wśród górali z północnej Szkocji, obecnie jednak i po tę odmianę sięga się często.

Po zmieszaniu whisky słodowej z whisky zbożową otrzymuje się whisky typu blended.

Najpopularniejszymi rodzajami whisky są obecnie Passport Scotch i Chivas Regal 12. Ta druga jest mieszanką ponad 40 rodzajów najwyższej jakości whisky, z których najmłodsza ma 12 lat. Cechuje się m.in. miodowymi, kwiatowymi i owocowymi aromatami i stanowi prawdziwy rarytas dla koneserów tego trunku.