Jak walczyć ze złym cholesterolem?

| 5 października 2012 | Komentarze (0)
Cholesterol

Jak walczyć ze złym cholesterolem?

Nie zawsze trzeba sięgać po silne leki. Środki roślinne w połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami mogą skutecznie pomóc w walce z nadmiarem cholesterolu.

Niektóre substancje pochodzenia roślinnego usprawniają metabolizm tłuszczów, obniżają poziom cholesterolu całkowitego, a jednocześnie poprawiają proporcje między frakcją LDL i HDL. Mają także inne cenne dla serca właściwości: zmniejszają lepkość krwi i działają przeciwzapalnie.

Pamiętaj jednak, że preparaty roślinne możesz stosować na własną rękę tylko profilaktycznie lub w początkach miażdżycy. Jeśli choroba jest bardziej zaawansowana, musisz być pod stałą opieką lekarza.

Nie tylko lecznicze zioła mogą pomóc sercu. Świeże przy prawy z powodzeniem zastąpią sól, której nadmiar szkodzi.

Bezcenny karczoch

Jest jednym z najlepszych roślinnych „pogromców cholesterolu”. To smaczne warzywo bardzo cenią w krajach śródziemnomorskich. W Polsce również istnieją plantacje karczochów, ale dostarczają one wyłącznie surowca do celów leczniczych (czyli liści). Właściwości lecznicze mają tylko preparaty standaryzowane (takie, które zawierają zawsze taką samą substancję czynną).

Wyciągi z karczocha są tak silne, że w badaniach klinicznych udało się zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego prawie o połowę, a lipidów o 25 proc. Ich główną substancją aktywną jest cynaryna. Działa ona żółciotwórczo i żółciopędnie, pobudza regenerację wątroby i przeciwdziała jej stłuszczeniu. Poprawia też metabolizm tłuszczu, obniża stężenie cholesterolu i innych tłuszczów we krwi, powstrzymuje rozwój zmian miażdżycowych.

Wszechstronny czosnek

Kolejne lecznicze warzywo. Nie wszystkie jego składniki zostały zbadane, ale wiadomo, że jego możliwości lecznicze są duże. Jedną z nich jest właśnie zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto czosnek działa przeciwzakrzepowo i poprawia przepływ krwi w naczyniach włosowatych, regulując ciśnienie. Ochronne działanie ma już jeden ząbek czosnku dziennie. Najlepiej posiekać go i wymieszać z pół szklanki mleka.

CzosnekJeśli na myśl o piciu mleka z czosnkiem dostajesz gęsiej skórki, wybierz bezwonne wyciągi z tej rośliny, np. kapsułki zawierające czosnek.

Zdrowy wiesiołek

Olej z wiesiołka dwuletniego (inna nazwa to ogórecznik lekarski) zawiera kwas gamma linolenowy, który poprawia przemianę materii. Ponadto obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, hamuje zlepianie się płytek krwi i tworzenie się zakrzepów wewnątrznaczyniowych.

Poziomki i truskawki

Działanie tych dwóch roślin jest jednakowe, a surowcem leczniczym są liście i owoce. Jednak samo jedzenie apetycznych poziomek nie pomoże w obniżaniu cholesterolu. Dopiero napar z ich liści ma właściwości żółciotwórcze, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Obniża również ciśnienie krwi, reguluje pracę serca i rozszerza naczynia krwionośne. Wszystko to dzięki zawartości flawonoidów, dużej ilości witamin (zwłaszcza C, która jest przeciwutleniaczem) i składników mineralnych.

Cenne warzywa i owoce

Nie tylko preparaty z roślin mają działanie lecznicze. Antycholesterolową moc mają również jabłka. Podobne właściwości maja pełne przeciwutleniaczy brokuły, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają zmianom w naczyniach krwionośnych. Warto również zwrócić uwagę na soję. Jak wszystkie warzywa strączkowe, zawiera dużo błonnika, który w przewodzie pokarmowym wiąże się z tłuszczem pochodzącym z jedzenia i pomaga go usunąć, zanim przeniknie do krwi. Ponadto białko sojowe sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu. Dlatego warto polubić mleko sojowe (można wybierać wśród kilku smaków), desery, serek tofu (twardy lub miękki), a zamiast schabowych smażyć kotlety z soi.

Chrup na zdrowie

Bardzo smaczne są również prażone ziarna sojowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. To znakomita przekąska, która może zastąpić niezdrowe chipsy czy tuczące ciasteczka. Prażenie ziarenek nadaje im przyjemny orzechowy posmak (właśnie dlatego nazwano je orzeszkami). Dostępne są w smaku naturalnym lub paprykowo-czosnkowym.

Jak walczyć ze złym cholesterolem? 5.00/5 (100.00%) 1 gł.

Tagi: , , , , ,

Kategoria: Choroby, dolegliwości i leczenie

Poprzedni artykuł:
Następny artykuł:

Napisz komentarz



*