Jakie właściwości mają lody?

lody

Lody – jedzone z umiarem – nie powinny nam zaszkodzić.

Chociaż lato już za nami, w ciepłe jesienne dni lubimy od czasu do czasu zjeść małe co nieco – lodowy pucharek, lody w kształcie świderków lub te w waflu z polewą czekoladową. Podawane są na różne sposoby. Jedni wolą mniej kaloryczne z odrobiną świeżych owoców, inni chcąc zaspokoić swoje kubki smakowe, wybierają wersję z bitą śmietaną, czekoladą, słodkimi bakaliami czy wafelkami.

Mimo, że jesteśmy świadomi, jak ogromna ilość kalorii kryje się w tym pysznym deserze, raczej nie potrafimy się powstrzymać. Już sam wygląd pucharku kusi nas, aby po niego sięgnąć. Tymczasem na co powinniśmy zwrócić uwagę, kiedy wybieramy lody? Otóż lody, oprócz wielu cennych składników odżywczych, zawierają dużą ilość cukru i węglowodanów, m. in. sacharozę, która stanowi około 70% i to właśnie ona wzmaga proces tycia. Częste spożywanie lodów wywołuje tzw. reakcję glikemiczną, co oznacza wydzielanie insuliny. Hormon ten odpowiedzialny jest za rozrost tkanki tłuszczowej. Jeśli więc jesteśmy w trakcie odchudzania, odradza się spożywanie lodów w nadmiernych ilościach. Warto zastąpić je deserami owocowymi lub suszonymi owocami.

Lody a nasze samopoczucie

Jak lody wpływają na nasze samopoczucie? Mówi się, że na chandrę najlepiej zjeść coś słodkiego, bo to poprawia nastrój. Wszystko to za sprawą dużej ilości cukru, który wzmaga wydzielanie serotoniny – neuroprzekaźnika kontrolującego nasz nastrój.

Ponieważ w lodach poziom cukru jest znaczny, zjedzenie porcji może sprawić, że poczujemy stan odprężenia i spokoju. Nie bez znaczenia jest smak i konsystencja lodowych smakołyków. W wyniku podrażnienia kubków smakowych w podwzgórzu wydzielane są substancje zwane endorfinami. To właśnie one wywołują szczęście, poczucie spełnienia i radości.

Lody a zdrowie

Jakie cenne składniki zawierają lody? Często się zdarza, że dzieci nie przepadają za piciem mleka. Warto więc zastąpić je innymi produktami. W tym przypadku chętnie zjedzone i przy tym odżywcze i bogate w wapń będą lody. Aby dzieci rozwijały się prawidłowo, ważne jest dostarczanie takich produktów, które obfitują w wapń będący ważnym budulcem kości. Lekarze polecają spożywanie lodów także w przypadku infekcji gardła lub po zabiegu wycięcia migdałów. Udowodniono, że lody przyspieszają proces gojenia ran. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, spożywać je powoli, aby nie doszło w organizmie do szoku z powodu zbyt niskiej temperatury. Wówczas jesteśmy bardziej narażeni na atak wirusów i bakterii.

Kupowanie lodów

Na co uważać, kupując lody? Przede wszystkim powinniśmy dokładnie czytać etykiety znajdujące się na opakowaniach. Często producenci dodają do lodów sztuczne barwniki, aby uzyskać odpowiedni kolor. Czasami dodawane są środki zagęszczające i emulgujące. Warto więc uważnie śledzić skład, a jeśli mamy taką możliwość – przygotowywać lody samodzielnie.

Moda na sorbety

W cukierniach coraz częściej pojawiają się, oprócz deserów lodowych, sorbety owocowe. Chociaż niektórzy zdecydowanie wolą je od lodów, nie są one bogate w wapń, białko czy fosfor, zawierają natomiast sporą ilość witaminy C oraz innych witamin, które znajdują się w owocach. Warto więc z umiarem spożywać rozmaite desery, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość zdrowych substancji.