Jakie zioła hodować w domu?

suszenie lawendy

Jakie zioła hodować w domu?

W domu możemy z powodzeniem hodować wiele ziół i mieć je zawsze pod ręką w najcenniejszej, bo świeżej postaci. Równocześnie możemy je także suszyć i cieszyć się z dobrodziejstwa, jakie dają, przez cały rok.

Dzisiaj mamy kilka propozycji odnośnie do tego, na hodowlę jakich ziół decydować się w domu, wraz z ich właściwościami i

Lawenda

Napar z kwiatów używany jest do łagodzenia bólu głowy, uspokojenia, przy duszności i zawrotach głowy. Ma też właściwości wiatropędne. Można też dodawać go do leczniczych, relaksujących kąpieli. Napar sporządza się, zalewając łyżkę kwiatów szklanką gorącej wody. Należy trzymać pod przykryciem przez 10 minut i odcedzić. Pić trzy razy dziennie, po 1/3 szklanki, po posiłkach.

Zawiera: witaminy A i B oraz wapń, miedź, żelazo, potas, magnez, cynk.

Kminek

Młode liście poprawiają trawienie i apetyt oraz likwidują wzdęcia. Rozgryzione nasiona odświeżają oddech, a dodawane do potraw regulują wypróżnianie.

Zawiera: witaminę C, wapń, żelazo, potas, magnez, sód, cynk, fosfor.

Koperek

Pomaga przy niestrawności i wzdęciach. Woda koprowa (z zaparzonej łyżki nasion) sprawdza się w zwalczaniu skurczów żołądka, bezsenności i kolce jelitowej. Przy wzdęciach i kolkach można też zażywać sproszkowany koper z mlekiem i cukrem lub miodem.

Zawiera: witaminę C, wapń, potas, żelazo, miedź.

Tymianek

Napar z ususzonych liści używa się dla poprawienia trawienia. Posłodzony miodem przynosi ulgę przy ostrym kaszlu, przeziębieniu i bólach gardła, a także w bezsenności, bólach mięśniowych oraz uaktywnia leukocyty w przypadku infekcji. Łyżkę ziela należy zalać 1,5 szklanki gorącej wody, pozostawić 15 minut pod przykryciem, a potem 10 minut bez przykrycia, odcedzić. Pić po 1/3 szklanki, 3 razy dziennie.

Zawiera: witaminy A i C oraz wapń, cynk, miedź, magnez potas.

Majeranek

Napar z kwitnących pędów pije się przy bólach głowy, przeziębieniach, niestrawności, zaburzeniach nerwowych. Suche, zmielone liście należy stosować jako przyprawę kuchenną, do różnych potraw.

Zawiera: witaminy A, B1, B2, C oraz wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk.

Mięta

Picie naparu z mięty pieprzowej zaleca się przy kłopotach z trawieniem, przeziębieniu i grypie. Łyżkę mięty należy zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem 10 minut. Pić 2-3 razy dziennie po szklance.

Zawiera: witaminy A, C oraz wapń, miedz, żelazo, potas, magnez, mangan, molibden, cynk, fosfor.

Szałwia

Liście pomagają w trawieniu i mają właściwości aseptyczne oraz przeciwgrzybicze. Herbata z suchych liści szałwii uspokaja i poprawia krążenie. Łyżkę liści zalać szklanką gorącej wody i pozostawić pod przykryciem 1 5 minut. Odcedzić i pić 1-3 łyżki, 2-3 razy dziennie.

Zawiera: witaminy A, B1, C, PP oraz wapń, miedź, żelazo, potas, magnez, sód, cynk.

Lubczyk

Napary sporządzane z liści i korzeni działają moczopędnie, pomagają przy bólach reumatycznych. Liście można dodawać do potraw jako przyprawę, zaś łyżkę rozdrobnionych korzeni należy zalać szklanką wody i ogrzewać przez 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić i pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

Zawiera: witaminy C, E, oraz wapń, miedź, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor, cynk.

Pietruszka

Można żuć świeże listki dla odświeżenia oddechu i poprawienia wyglądu skóry. Można też używać do okładów przy zranieniach i ukąszeniach insektów. Wywar z zagotowanego korzenia pije się przy kłopotach z nerkami. Działa też wiatropędnie.

Zawiera: witaminy A, B1, B2, C, E, PP oraz wapń, miedź, żelazo, potas, magnez, cynk.

Szczypiorek

Dodany do potraw ułatwia trawienie, jest też środkiem łagodnie przeczyszczającym.

Zawiera, tak jak cebula: witaminy A, B1,B2, B6, C, E, K, PP oraz wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, krzem.

Bazylia

Napar z suszonych liści (łyżkę liści zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem 10 minut. Odcedzić, pić po 1/3 szklanki, po posiłkach) pomaga na niestrawność. Świeże liście można dodawać do sałatek i mięs.

Zawiera: witaminy A i C oraz potas, żelazo, cynk, wapń.