Kawowe inspiracje

ziarenka kawy

Kawowe inspiracje

Pijemy jej na prawdę dużo – czarna, biała, cappuccino, latte. Od wieków króluje na naszych stołach jako wyśmienity dodatek do deserów, ponad to jej lecznicze właściwości i wspaniały aromat utrzymuje ją w  czołówce najczęściej spożywanych ciepłych napojów.

Czy wiemy jak przyrządza się kawowe specjały i jaką drogę musi przejść kawa, by od krzewu trafiła do filiżanki? Jeśli nie, warto przeczytać dzisiejszy artykuł.

Sama natura

Kiedy przyjrzymy się, jak rośnie kawa i jakich warunków uprawy wymaga, z łatwością będziemy mogli stwierdzić, że to dar natury. Czerwony owoc, dojrzewający wśród bujnych liści kawowca, kryje w sobie dwa szarozielone nasiona – ziarna kawy. Aby wyrósł mały krzew, potrzeba wiele czasu, pielęgnacji i cierpliwości, a to dopiero początek.

kawaPo zbiorze następuje proces uszlachetniania kawy, który jest niezwykle ważny dla późniejszych walorów smakowych i aromatycznych naparu. Z owocu wydobywa się nasiona – ziarenka, które przez kilka tygodni suszą się w gorącym słońcu. Następnie ziarna przechodzą selekcję, te uszkodzone zostają odrzucone, ponieważ znacznie mogłyby zepsuć smak naparu. Tak posegregowane pakuje się w worki i rozsyła do wszystkich zakątków świata.

Nie każdy wie, że palenie i mieszanie różnych gatunków kaw odbywa się dopiero w miejscu docelowym ich podróży. Dzięki temu kawa nie traci swoich wyjątkowych walorów smakowych podczas transportu. Palenie kawy polega na umieszczeniu jej w wielkich bębnach, gdzie temperatura sięga ponad 200 stopni C. Tam momentalnie nabierają ciemnego koloru, a twarda skorupka ukrywa w środku to, co najcenniejsze – niezwykły aromat i smak.

Kawowe inspiracje

cafe latteWyśmienity napar można przygotować w zaciszu domowym. Śmiało można zaskoczyć nawet znajomych i rodzinę przygotowując smaczne espresso lub latte macchiato. Jak je robić, wyjaśniają poniższe sprawdzone przepisy.

  • Espresso

Przyrządzane jest w małej filiżance za pomocą ekspresu ciśnieniowego. W ciągu 25 sekund powinniśmy otrzymać 25 ml naparu o mocnym i wyrazistym smaku, a na powierzchni powinna wytworzyć się nieprześwitująca pianka.

  • Latte macchiato

Do przygotowania tego napoju potrzebna jest wysoka szklanka. Kolejność jest następująca. Po pierwsze spieniamy mleko i w całości, razem z pianką, przelewamy do szklanki. W małym dzbanuszku zaparzamy espresso, które dolewamy do szklanki z mlekiem, gdy tam odzieli się wyraźna granica między mlekiem a pianą. Tym sposobem otrzymujemy trzy wyraźnie oddzielone warstwy. Jeśli dodamy syropu, uzyskamy cztery warstwy. Wówczas kolejność jest następująca: syrop, mleko spienione i espresso.

  • Coffee latte

To rodzaj dużej, mlecznej kawy, bardzo łatwej do przygotowania. Espresso przygotowane w szklance lub kubku zalewamy gorącym i spienionym mlekiem – gotowe.

  • Cappuccino

Do tradycyjnego cappuccino potrzebujemy średniej wielkości filiżanki, do której najpierw wlewamy espresso. W osobnym naczyniu spieniamy tłuste mleko, a gdy utworzy się pianka, po woli wlewamy ją do filiżanki. Na koniec można posypać startą czekoladą.

  • Ice coffee

Idealna na gorące, letnie dni. Do zrobienia jej potrzebujemy wysokiej szklanki, blendera. Zaparzamy espresso i wlewamy je do pojemnika, następnie dodajemy zimne mleko i kostki lodu, ewentualnie gałkę lodów lub syropu. Zamykamy pokrywę i mieszamy do powstania pianki.

Każdy znajdzie dla siebie idealna kawę w różnych wersjach na każdą porę roku – albo na ciepło, albo na zimno.