Kuchenne porady: Owoce

Owoce

Owoce

Jak przechowywać owoce, aby na dłużej zachowały swoją świeżość? Jak sprawdzić czy kupowane przez nas owoce są dojrzałe? Co robić by owoce nie ciemniały?

Tego wszystkiego dowiesz się z poniższych porad.

Jabłka i gruszki

  • Jabłka, gruszki, banany, mandarynki, pomarańcze, nektarynki czy też inne owoce leżące na paterze dłużej będą świeże, jeśli położysz między nimi kilka kasztanów.
  • Jabłka i gruszki nie zaczną czarnieć, gdy skropisz je sokiem z cytryny albo wrzucisz do lekko osolonej wody.
  • Jeżeli kupiłaś niedojrzałe morele, włóż je do papierowej torebki i przechowuj w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją.

Arbuz i melon

  • OwoceJak wybrać dojrzały i smaczny arbuz? Podnieś owoc na wysokość ucha i mocno ściśnij. Dojrzały owoc wyda przypominający chrupanie dźwięk.
  • Jeżeli zapukasz w melon i usłyszysz przytłumiony odgłos, oznacza to, że owoc jest dojrzały. Jeśli natomiast dźwięk jest pusty, znaczy, że melon jest niedojrzały.
  • Melony po zerwaniu nie dojrzewają, dlatego zwróć uwagę, żeby były intensywnie wybarwione i bez skaz na skórze. Najlepsze są te, które wydzielają słodki zapach w miejscu, gdzie była łodyga.

Truskawki

  • Kupując truskawki należy zwrócić uwagę na ich zapach. Im bardziej świeże, tym mocniejszy mają aromat.
  • Truskawki najlepiej myć zanim oderwiesz szypułki, wówczas mniej nasiąkną wodą.

Cytrusy i nie tylko

  • Cytryna odzyska świeżość, gdy włożysz ją do wrzącej wody i pogotujesz około 5 minut. Następnie owoce osączyć i przelej zimną wodą, a gdy całkiem ostygną, dobrze wytrzyj i włóż do lodówki.
  • Cytryna lub limonka da więcej soku, jeśli przed wyciśnięciem potoczysz ją po stole, mocno dociskając.
  • Skórkę z cytryny, pomarańczy lub limonki łatwiej będzie ci zetrzeć, kiedy na tarce położysz kawałek pergaminu, wówczas skórka nie zalepi Owoceotworków i łatwiej będzie ją zebrać.
  • Z cytryny łatwiej będzie zetrzeć skórkę jeżeli zamrozimy najpierw cytrynę.
  • Jeśli potrzebujesz tylko niewielką ilość soku z cytryny, możesz nakłuć owoc, np. drutem do robótek, i wycisnąć odrobinę przez mały otwór.
  • Cytrusy łatwo obierzesz ze skórki, gdy polejesz je gorącą wodą (dzięki temu wypłuczesz też ze skórki resztki związków chemicznych, którymi były konserwowane) albo włoży na chwilę do gorącego piekarnika.
  • Jeśli chcesz równo pokroić kiwi, użyj przyrządu do krojenia jajek.
  • Bananów nie przechowuj w lodówce, bo szybciej ściemnieją.
  • Obrane banany nie ściemnieją, jeżeli wcześniej włożysz je na 15 minut do gorącej wody lub po pokrojeniu skropisz sokiem z cytryny.

Reply