Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma jest wieloletnią rośliną tropikalną z rodziny imbirowatych, uprawianą dla bulwiastych kłączy, znanych pod nazwą żółtego imbiru.

Niekiedy nazywa się ją szafranem indyjskim. Kurkuma pochodzi z Azji; największe uprawy są w Chinach i Indiach. Dawniej prawdziwy szafran zastępowano właśnie kurkumą.

Właściwości kurkumy

Sproszkowane bulwy zawierają barwnik – kurkuminę, który stosowany jest do barwienia tłuszczów roślinnych (np. margaryny) i zwierzęcych, serów, a także drewna i innych materiałów.

Ponieważ kurkumina rozpuszcza się łatwo w alkoholu, zabarwia się nią likiery. Kurkuma zawiera olejek eteryczny o ostrym zapachu; przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym i ciemnym pojemniku. Świeża kurkuma ma kwaskowaty smak, a zapachem nieco przypomina imbir — choć jest od niego dużo łagodniejsza. Jest głównym składnikiem curry – wieloskładnikowej mieszanki przyprawowej. Łatwo dostępna i tania kurkuma harmonizuje ze wszystkimi przyprawami, oprócz imbiru.

Zastosowanie kurkumy

KurkumaKurkumy dodaje się do potraw z jaj i drobiu. Jajecznica, omlet czy sadzone jaja przyprawione kurkumą mają intensywny żółty kolor i bardzo delikatny smak. Wątróbki posmarowane kurkumą tracą swój zwykły szarawy wygląd. Ryż ugotowany z łyżeczką kurkumy ma oryginalny smak i żółtą barwę. Przystrajamy nią także sałatki, używamy do przyprawiania krabów i ryb. Kurkuma jest niezastąpioną przyprawą do sosów i musztard, zwłaszcza jasnych i ostrych.

W lecznictwie ludowym wywar z kurkumy stosuje się przy niedomaganiach żołądka i układu moczowego, a zewnętrznie stosuje się go zamiast jodyny czy gencjany.

Należy uważać, aby nie poplamić kurkumą ścierek, obrusów, serwetek, mebli i podłogi, gdyż plamy z niej są trudno usuwalne.

Przepis na sos z kurkumą

Składniki: 2 łyżeczki masła, łyżeczka mąki pszennej, 3/4 litra wywaru z jarzyn, sok z połowy cytryny, łyżeczka kurkumy, ostra papryka, sól

Rozpuścić w rondlu masło, dodać kurkumę i mąkę pszenną. Dobrze rozgrzać, uważając, aby się sos nie zrumienił. Następnie wlać wywar z jarzyn i ciągle mieszając, przyprawić sokiem z cytryny, ostrą papryką i solą. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia zdjąć go z ognia i podawać do ryb lub do gotowanych porów.