Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Istnieje wiele odmian mięty, którą uprawia się i ceni od niepamiętnych czasów. Najpopularniejszą wśród nich jest mięta pieprzowa – ogrodowy mieszaniec.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest rośliną uprawną, wieloletnią, z rodziny wargowych. Wyhodowana w Anglii jest najprawdopodobniej mieszańcem dwóch dzikich gatunków: mięty nadwodnej i zielonej. Występuje niemal na całym świecie. W uprawie spotyka się najczęściej dwie odmiany: mięta o czerwonofioletowych lub jasnych łodygach i nerwach. Wydziela bardzo intensywny zapach.

W ogrodzie

Czemu w ogrodzie, skoro i tak można ją tam znaleźć? Owszem, rośnie, ale czy obok krzaków róż? Powinna się tam zdecydowanie znaleźć, gdyż skutecznie odstrasza mszyce. Suszonych i świeżych liści boją się także myszy.

Mięta pieprzowaW medycynie

W praktyce medycznej ma rozliczne zastosowanie, zarówno w postaci naparu z ziół, jak i olejku. Liście i kwiatostany mięty pieprzowej zawierają olejek eteryczny w ilości 0,8-3,5%.

Napar z mięty stosuje się w niestrawnościach, kolkach, wzdęciach, nudnościach, wymiotach, braku apetytu, bólach miesiączkowych, brzucha i pęcherzyka żółciowego. Reguluje trawienie, jest wiatropędny, rozkurczowy (zapobiega skurczom lub łagodzi je). Picie naparu zaleca się również przy przeziębieniach i grypie. Miętowa herbatka (pita małymi łykami) pomaga wyeliminować czkawkę.

Olejek miętowy otrzymuje się przez destylację z parą wodną. Wykorzystywany jest do inhalacji, które łagodzą objawy zapalenia płuc, zatok, astmy, zapalenia oskrzeli oraz krtani. Stosuje się go także do płukania jamy ustnej oraz obmywania bolących stóp. Zapobiega zakażeniom, katarowi, odkaża, tonizuje, korzystnie wpływa na układ trawienny – wmasowany w okolice żołądka powstrzymuje biegunkę. Prócz tego ma działanie wykrztuśne i przeciwgrzybicze. Olejek palony w pomieszczeniach odświeża i pobudza (dlatego powinny go unikać osoby nerwowe i nadpobudliwe).

Mięta pieprzowaW kuchni oraz do kąpieli

Mięta pieprzowa dodana do kąpieli czyni ją orzeźwiającą. Liście mięty mają zastosowanie kulinarne. Dodaje się je do sosów, octów, syropów, sałatek, mrożonych napojów, deserów. Kandyzowane służą do dekoracji. Olejek eteryczny wykorzystuje przemysł spożywczy do aromatyzacji napojów, wyrobów cukierniczych, likierów, wódek itp.

UWAGA! Mięty pieprzowej nie należy podawać niemowlętom i osobom chorym na serce.

Miętę można znaleźć w składzie różnych kosmetyków, ze względu na jej właściwości stymulujące ściąganie skóry i rozjaśniające cerę.