Muffiny – idealny sposób na szybki deser

muffinki

Muffiny – idealny sposób na szybki deser

Ile razy nie miałaś pomysłu na niedzielny deser? Coś, co można w szybki sposób przygotować przy niewielkim nakładzie pracy, a dodatkowo będzie  pysznym uzupełnieniem niedzielnego (i nie tylko) lenistwa?

Rozwiązanie jest bajecznie proste – przygotuj muffiny albo babeczki, a domownicy na pewno będą zachwyceni.

Babeczka babeczce nierówna

Są pyszne, słodkie i niestety nie do końca zdrowe, ale kto się im potrafi oprzeć? Niewiele osób – i dlatego cieszą się od niedawna wielką popularnością również w Polsce. Nieduże babeczki podawane są głównie w krajach zagranicznych: Wielkiej Brytanii, USA, Irlandii czy Kanadzie. Każdy kraj ma swoje ulubione, a wariacje na ich temat są niezliczone. Z kremem, orzechami, bakaliami, owocami, z dodatkami pomarańczy, cynamonu, kakao, a nawet marchewki, zaspokoją podniebienie największego łasucha.

Nazwa muffinów

Nazwa muffiny wywodzi się z francuskiego „moufflet”, odnoszącego się do specyficznego, delikatnego rodzaju chleba, lub od niemieckiego ‚muffe’, czyli niedużego ciastka. Wyróżniamy głównie dwa rodzaje muffinów – angielskie i amerykańskie. Jedne od drugich różnią się sposobem przygotowania i składnikami, ale zarówno te i te są przepyszne.

Przepis na muffiny

Oto przepis na bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu babeczki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki sody,
  • tabliczka czekolady,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • cukier waniliowy, można dodać bakalie- rodzynki, orzechy.

Mąkę cukier, proszek, sodę, kakao, cukier waniliowy i posiekaną czekoladę mieszamy. W drugim naczyniu należy wymieszać olej, mleko, jajko, dodać do reszty składników i doprowadzić do jednolitej masy. Ciasto wlać do papierowych foremek na 3/4 wysokości, piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Co ważne, powyższy przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Faktem jest, że muffiny są niezbyt zdrowe, ale możemy to zmienić, dodając zamiast białej mąki – pełnoziarnistą, a zamiast zwykłego cukru miód. Ważnym i wartościowym składnikiem są bakalie, które spowodują długie uczucie sytości, a ponadto dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych witamin.

Zatem najbliższa niedziela niech będzie niedzielą spod znaku muffinów.

Reply