Naturalne leczenie

żurawina

Naturalne leczenie

Ostatnio coraz bardziej popularne staje się leczenie przez jedzenie. Takie leczenie ma same zalety, ponieważ jest w pełni naturalne, skutecznie walczy z chorobami, w przeciwieństwie do leków jest zdrowe i nie ma skutków ubocznych, a dodatkowo… świetnie smakuje!

 

Żurawina

Specjalizacja: Zapalenie pęcherza

Zwalcza stany zapalne układu moczowego niemal tak skutecznie jak antybiotyki. Wyciąg z żurawiny niszczy aż 80 procent szczepów bakterii odpornych na antybiotyki. Jest to zasługa barwników (poliantocyjanidów). To one sprawiają, że bakterie wywołujące stany zapalne dróg moczowych nie mogą „przyczepić się” do tkanki wyścielającej przewód moczowy i dlatego łatwo je usunąć z organizmu. Sok z żurawin zapobiega także nawrotom stanów zapalnych pęcherza. Wpływa pozytywnie nie tylko na drogi moczowe. Działa także na bakterie znajdujące się w jamie ustnej i na zębach, a także w żołądku. Dzięki temu zapobiega próchnicy i chroni przed chorobą wrzodową wywoływaną przez bakterię Helicobacter pylori.

Recepta

Żurawina nie nadaje się do jedzenia na surowo, jest zbyt kwaśna. Lepiej smakuje przetworzona. W sklepie kupisz soki, syropy, herbatki ziołowe, a także jogurty i desery z jej dodatkiem. Znakomite są też żurawiny suszone i kandyzowane w syropie klonowym. Jeśli zależy Ci na leczniczych właściwościach żurawiny, dokładnie czytaj etykiety produktów. Herbatki powinny zawierać prawdziwe owoce, a nie tylko aromat. Soki i dżemy powinny składać się głównie z żurawiny, a nie z innych owoców. Naukowcy określili, ile żurawiny trzeba zjadać, żeby ochronić się przed infekcjami.

Dzienna dawka:

  • duża szklanka soku żurawinowego (250 ml)
  • 1,5 szklanki surowych lub mrożonych żurawin
  • 1/3 szklanki suszonych owoców
  • 1/3 szklanki dżemu czy sosu do mięsa

noniNoni

Specjalizacja: Poprawa nastroju

Noni, indiańska morwa nonu – pod takimi nazwami kryje się niezwykły owoc Morinda citrifolia. Jest ona najważniejszą rośliną używaną w medycynie ludowej na Hawajach, w Indiach i w Chinach. Surowcem leczniczym jest cała roślina, jednak w wielu chorobach najskuteczniej pomaga sam owoc. Mimo że jest gorzki, to sok z niego jest całkiem smaczny. I właśnie w takiej formie jest dostępny w sklepach i zielarniach na całym świecie. Ten nowy i naturalny suplement diety przeznaczony jest dla osób dbających o formę i zdrowie. Sok z owoców noni zawiera aż 75 aktywnych związków. Poprawiają one funkcjonowanie wielu enzymów, receptorów komórkowych i przekaźników nerwowym. Napój z tych owoców działa również uspokajająco, przeciwbólowo i ułatwia zasypianie. Codzienne picie soku niszczy wiele chorobotwórczych bakterii, a także wspomaga układ odpornościowy.

Recepta

Aby osiągnąć energetyczną równowagę, warto sok z noni pić codziennie przynajmniej przez trzy miesiące. Kurację trzeba powtarzać dwa razy do roku. Dzienna dawka: Najlepsze efekty daje picie soku w niewielkich ilościach (30 ml) na pusty żołądek pół godziny przed posiłkiem.

Aronia

Specjalizacja: Choroby serca

Aronia ma właściwości lecznicze zbliżone do czerwonego wina, jednak plusem soku z aronii jest to, że w przeciwieństwie do wina można go pić bez ograniczeń. Owoce aronii swoje właściwości zawdzięczają bioflawonoidom i rutynie. Są to składniki zapewniające dobrą formę naczyń krwionośnych. Wyciąg z  aronii pomaga obniżyć nadciśnienie tętnicze, przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic i ochrania przed chorobami serca. Aronia łagodzi również stany zapalne naczyń krwionośnych. Owoce i przetwory z tego wyjątkowego owocu chronią przed miażdżycą i mają działanie uspokajające. Aronia zawiera antocyjany, które wychwytują niebezpieczne dla nas wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega rozwojowi nowotworów. W swoim składzie ma też cenne witaminy: witaminę A, C, E, P, a także mikroelementy, błonnik i pektyny. Dzięki tym związkom wspomaga przemianę materii i usprawnia gospodarkę tłuszczową organizmu.

Recepta

Surowe owoce są cierpkie i gorzkie. Natomiast przetwory z aronii: soki czy dżemy smakują wybornie. Najwięcej antyutleniaczy i rutyny, czyli witaminy P zawiera świeżo wyciskany sok. Możesz także kupić gotowy. Aby ta terapia odniosła pożądany skutek, wybierz najlepszy. Najważniejsze, by procedura otrzymywania soku nie niszczyła żadnych wartości leczniczych ani odżywczych owoców. Zapewniają to soki otrzymywane w gospodarstwach ekologicznych i bio. Na etykiecie powinna znajdować się informacja, że sok wyciśnięto ze świeżych owoców, a nie z koncentratu. Warto pić herbatki z łyżeczką owoców aronii. Ich działanie będzie wspierać dodatek owoców dzikiej róży lub porzeczki.
Dzienna dawka: Przy nadciśnieniu warto wypijać 30 ml soku trzy razy dziennie przed posiłkiem przez miesiąc. Profilaktycznie wystarczy pić szklankę soku dwa razy dziennie przez trzy tygodnie.

sojaSoja

Specjalizacja: ochrona przed osteoporozą

W Japonii oraz w Chinach soja zastępuje mięso i jest źródłem białka. Soja i jej przetwory działają odkwaszająco na organizm, dlatego są zdrowsze od wędlin i mięsa. Obecnie większą uwagę zwraca się na dobroczynne działanie soi w profilaktyce osteoporozy. Białko sojowe w przeciwieństwie do zwierzęcego nie powoduje tak dużej straty wapnia z moczem. Takie działanie zapewnia mniejszą niż w białku zwierzęcym zawartość aminokwasów siarkowych. Poza tym atutem soi w przeciwdziałaniu osteoporozie jest duża zawartość składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, które są niezbędne do mineralizacji kości. Porcja 100 g dostarcza: 2132 mg potasu, 8,9 mg żelaza, 240 mg wapnia, 216 mg magnezu i 743 mg fosforu. Trwają badania nad tym, czy fitoestrogeny obecne w soi (daidzeina i genisteina) mogą być alternatywną dla hormonalnej terapii zastępczej. Podczas testów okazało się, że pobudzają tworzenie kości i powodują wzrost ich gęstości, zabezpieczając je przed utratą masy.

Recepta

Najpopularniejsze produkty sojowe to mleko sojowe, tofu i sos sojowy. Mleko sojowe otrzymuje się z namoczonych w wodzie, a następnie rozdrobnionych ziaren sojowych. Zawiera wszystkie aminokwasy i witaminy z grupy B, izoflawony, wapń i magnez. Soja i przetwory z niej nie zawierają laktozy, dlatego mogą je jeść osoby nietolerujące tego cukru. Z soi przygotujesz bardzo wiele potraw: smaczne kotlety, nadzienia do pierożków, pasty. Dzienna dawka to: Wzmocnisz kości, jedząc w tygodniu przynajmniej trzy posiłki oparte na soi i jej przetworach. Może to być szklanka mleka sojowego do śniadania, do obiadu np. sałatka z tofu, a na podwieczorek budyń sojowy.

aloesAloes

Specjalizacja: wzmacnianie odporności

Sok aloesowy nazywany jest zielonym lekarzem. Zyskał taki przydomek dlatego, że w jego miąższu są glikoproteiny (związki biatkowo-cukrowe), które poprawiają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Aloes zawiera też cenne mikroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy i żywice. Substancje te oczyszczają organizm z toksycznych związków i działają antybakteryjnie. Produkty z aloesem warto stosować, gdy spada Twoja odporność oraz w trakcie przeziębienia czy grypy, by złagodzić dolegliwości i szybciej wrócić do zdrowia. Preparaty aloesowe pomagają również w nieżytach przewodu pokarmowego. Od lat znane jest także kojące działanie aloesu na skórę. Okład z rozgniecionych liści przyspiesza gojenie miejsc oparzonych, odmrożonych, a także spieczonych przez słońce czy solarium. Ze stosowaniem aloesu powinni jednak uważać alergicy, bo choć słynie z właściwości łagodzących, może także uczulać.

Recepta

Jeśli chcesz wzmocnić odporność, pij codziennie jogurty z dodatkiem aloesu. Aby zastosować mocniejszą kurację, zaopatrz się w sok z aloesu. Dzienna dawka to: Aby usprawnić funkcjonowanie organizmu, wystarczy pić 4-5 łyżeczek soku dziennie przez 10 dni.

herbataHerbata

Specjalizacja: zapobieganie próchnicy

Herbata to przede wszystkim źródło antyoksydantów. Zawarte w niej flawonoidy walczą z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych. Niedawno okazało się, że herbata ma również silne właściwości antybakteryjne, pomocne przy zwalczaniu próchnicy i chorób przyzębia. Tworzący się na zębach osad zawiera ponad 300 tysięcy różnych gatunków bakterii wywołujących próchnicę. Badania potwierdziły, że zawarte w czarnej herbacie polifenole skutecznie ograniczają pojawienie się płytki nazębnej i rozwój próchnicy. Antybakteryjne działanie herbaty wzmacnia także zawarty w jej liściach fluor.

Recepta

Możesz pić niefermentowaną herbatę zieloną, pótfermentowaną czerwoną lub fermentowaną czarną. Najlepiej pij ją między posiłkami lub 20-30 minut po jedzeniu. Nie powinnaś pić herbaty w trakcie posiłku, dlatego że garbniki, szczawiany i fityniany ograniczają przyswajalność składników mineralnych, szczególnie żelaza i wapnia. Jeśli lubisz wygodę, skorzystaj z gotowych napojów na bazie herbaty. Dzienna dawka to: Herbatę warto wypić po każdym posiłku. Minimalna ilość to trzy filiżanki herbaty dziennie, maksymalna -10.