Naturalny filtr przeciwsłoneczny – olej z pestek malin

olejek eterycznyOlej z nasion malin pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno Rubeus Ideaus, bez rafinacji. Malina to roślina o czerwonych, słodkich i smacznych owocach, bogata w składniki o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się skóry, jak i całego organizmu. 

Nic dziwnego, że maliny pod różną postacią pojawiają się w naszej diecie, ale także kosmetykach. Dzisiaj co nieco właśnie o oleju z pestek malin, którego ochronny wpływ na naszą skórę często jest niedoceniany. Pora to zmienić!

Zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek malin może być nakładany bezpośrednio na skórę. 2-3 krople preparatu rozsmarowujemy na całej twarzy i robimy krótki masaż. Warto tutaj dodać, że olej z malin bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy.

Ze względu na dużą zawartość kwasów nienasyconych można go stosować jako dodatek w produktach kosmetycznych w ilości 0-20%.

Wykazuje działanie łagodzące, przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się ran. Pełni funkcje naturalnego filtra przeciwsłonecznego.

Bio-olej

Maliny to źródło cennych substancji, w tym przeciwutleniaczy

Maliny to źródło cennych substancji, w tym przeciwutleniaczy

Olej z pestek malin jest także doskonałym przeciwutleniaczem. Można go z powodzeniem stosować do skóry szczególnie wrażliwej. W kosmetykach znalazł zastosowanie nawilżające, kondycjonujące, wzmacniające lipidową barierę w naskórku.

Warto pamiętać, że zawiera bardzo wysokie stężenie witaminy E i A, co nadaje mu właściwości wysoko pielęgnacyjne. Zawarte w nim kwasy ALA i LA pomagają zmniejszyć negatywne skutki wywołane przez nadmierny stres. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie oraz pobudzają regenerację naskórka.

Olej z Rubeus Ideaus pobudza wzmożoną produkcję kolagenu i elastyny. Przyczynia się to do zwiększonej elastyczności i jędrności skóry, a równocześnie wspomaga regenerację zmarszczek.

Po otwarciu olej – jako produkt wrażliwy na wysokie temperatury – powinien być przechowywany w lodówce! Na bieżąco można go dodawać do kosmetyków, kremów do twarzy, balsamów do ciała, mleczek do demakijażu, a także stosować indywidualnie. W takiej postaci można go stosować w okolicy oczu, ust, na szyi i dekolcie bez ryzyka podrażnienia wrażliwej skóry.