Pora na pomidora!

Pomidory

Pora na pomidora

Pomidor to prawdziwe źródło zdrowia! Leczy serce, zwalcza wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi, reguluje przemianę materii i jest wrogiem miażdżycy.

Za jego kulinarną karierą kryje się wielu anonimowych sprawców. Najważniejszy z nich to zawarty w pomidorach likopen, który jest odpowiedzialny nie tylko za cudowny kolor tego warzywa. Jako silny antyoksydant chroni przed rakiem prostaty, piersi i żołądka. Tak samo dobrze wpływa na serce.

Badania mówią, że u kobiet, które jedzą przynajmniej siedem porcji przetworów pomidorowych dziennie, ryzyko choroby wieńcowej maleje o 30 %. Pogromca wolnych rodników jest również odporny na wysoką temperaturę. Co więcej, pod jej wpływem jeszcze się uaktywnia. Dlatego dobrze jest pamiętać, że każda butelka ketchupu, pomidorowego sosu lub soku to prawdziwa bomba likopenowa.

Jedzenie pomidorów to doskonały sposób, aby uzupełnić niedobory witaminy C, błonnika czy potasu. Przygotowujmy więc jak najczęściej potrawy z pomidorami, gdyż są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe!

Gorączka letniej nocy

(przepis na 4 porcje)Pomidory

  • 2 małe bakłażany
  • 40 dag pieczarek
  • szkl. ugotowanego ryżu
  • puszka pomidorów bez skórki z sokiem
  • 5 łyżek śmietany
  • łyżka masła
  • 5 dag startego żółtego sera
  • olej do smarowania formy
  • sól
  • pieprz
  1. Bakłażan umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, posyp solą odstaw na pół godziny, odsącz z soku.
  2. Pieczarki opłucz, posiekaj, podduś na maśle. Dokładnie wymieszaj z ryżem, przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj śmietanę i połowę startego sera.
  3. Naczynie wysmaruj olejem, ułóż warstwę plasterków bakłażana, przykryj pieczarkami z ryżem, a na końcu krążkami bakłażana.
  4. Pomidory zmiksuj z sokiem, przypraw solą. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę, posyp resztą sera, wstaw do piekarnika o temp. 180°C na 20-30 minut.

Czerwone zielone pomidory

(przepis na 6 porcji)

  • 2 duże pomidory i kilka koktajlowych
  • 6 rzodkiewek
  • 2 dymkiPomidory
  • 10 dag ciecierzycy z puszki
  • 10 dag koziego sera
  • awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • liście roszponki
  1. Rzodkiewki i dymkę umyj, pokrój w plasterki, awokado – na kawałki, duże pomidory – na ósemki, koktajlowe zaś – na pół.
  2. Wymieszaj warzywa i ser. Połącz sok z cytryny, oliwę, musztardę i posiekany koperek. Polej sałatkę.

Gazpacho

(przepis na 6 porcji)

  • pokrojone warzywa: 6 pomidorów, 2 szkl. ogórków, czerwona cebula, czerwona papryka, ząbek czosnku
  • 3 jajka na twardo
  • kromka chleba wiejskiego (bez skórki)
  • 1/3 szkl. octu winnego
  • 1/4 szkl. oliwy
  • po łyżeczce zmielonego kminku i papryki
  • litr soku pomidorowego
  • 10 dag posiekanej szynki
  • sól
  • pieprz
  1. Do dużej miski włóż pomidory, cebulę i paprykę. Dodaj pokrojony w kostkę chleb, połowę porcji ogórka, ocet, oliwę i przyprawy. Całość wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Wlej sok pomidorowy i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przykryj i włóż do lodówki na godzinę. Rozlej gazpacho na talerzach. Każdą porcję posyp pokrojonymi jajkami, ogórkiem i szynką.

Salsa żywiołów

  • 4 połówki piersi kurczaka bez skóryPizza
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 pomidory
  • ostra papryka
  • słodka cebula
  • 1/2 szkl. posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  1. Mięso umyj i włóż do dużej miski. Wymieszaj sok z limonki, oliwę, kminek i sól. Odlej 2 łyżki marynaty do naczynia, a resztą polej kurczaka. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Odsącz z marynaty, osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Usmaż piersi kurczaka na teflonowej patelni (bez tłuszczu).
  3. Pomidory, paprykę i cebulę pokrój. Dodaj je wraz z pozostałymi składnikami do reszty marynaty i wymieszaj. Każdą porcję kurczaka polej sosem.