Potrawy ze schabu

schab pieczony

Potrawy ze schabu

Tradycyjne kotlety schabowe to dobrze znana i lubiana przez nas wszystkich potrawa. Kotlety są łatwe w przygotowaniu, zawsze się udają i idealnie pasują do gotowanych ziemniaków i rozmaitych surówek. Jednak schab nie zawsze musi być przyrządzony w ten sposób. Sprawdź inne ciekawe pomysły na potrawy ze schabu i zaskocz swoją rodzinę zupełnie nowym, pysznym obiadem.

 

Schab pieczony w ziołach

Schab pieczony z czosnkiem doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 1 kg schabu bez kości
  • szczypta kminku mielonego
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml wody

Przygotowanie:

1. Umyj schab i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Zrób w schabie dziurki (kieszonki) nożem, w które następnie wsadź ząbki czosnku, tak, by schować je w mięsie.

3. Natrzyj całe mięso kminkiem, majerankiem, tymiankiem oraz pieprzem. Skrop oliwą i włóż do lodówki najlepiej na noc lub chociaż na 2-3 godziny przed pieczeniem, by mięso przeszło przyprawami.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

5. Przed pieczeniem posól schab. Następnie włóż do naczynia żaroodpornego, brytfanny albo rękawa, podlej 200 ml wody i piecz około 2 godzin. Podczas pieczenia podlewaj lekko wodą.

6. Na 10 minut przed końcem pieczenia możesz odkryć mięso i włączyć termoobieg. Dzięki temu schab będzie chrupiący i smaczny.

schab ze śliwkąRolada schabowa z owocami

Pyszny przepis schab z suszonymi śliwkami oraz owocami. Roladę najlepiej upiec w rękawie, dzięki czemu mięso będzie soczyste.

Składniki: (na 8 porcji)

  • 1,5-2 kg schabu bez kości
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek)
  • 100 g suszonych moreli

Przygotowanie:

1. Mięso umyj i rozkrój wzdłuż na pół, tak by móc je otworzyć.

2. Przykryj folią i rozbij na płat o równej płaszczyźnie.

3. Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami i natrzyj nią dokładnie mięso. Zawiń w folię i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszło przyprawami.

4. Śliwki i morele zalej wrzątkiem i odstaw aż zmiękną.

5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.

6. Schab rozłóż na płasko i układaj na nim na przemian śliwki oraz morele (jak na szachownicy).

7. Dobrze i ciasno zwinąć w roladę, a następnie zabezpiecz patyczkami lub nićmi kuchennymi.

8. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż schab z każdej strony. Potem włóż je do rękawa do pieczenia i ułóż w brytfannie.

9. Piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze około 1,5-2 godzin.

10. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, potem pokrój w plastry i podawaj.

Schab pieczony w glazurze z syropu klonowego

To doskonały przepis na soczystą i aromatyczną pieczeń. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, ale równie dobra jest następnego jedzona z chlebem i musztardą.

Składniki: (na 8 porcji)

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 szklanka (235 ml) syropu klonowego
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2. Wymieszaj syrop z musztardą, octem i sosem sojowym, dopraw solą i pieprzem. Schab ułóż w brytfannie i równo pokryj przygotowanym sosem.

3. Piecz około 1 godz., do chwili, aż termometr wbity w mięso wskaże 70 stopni C.

4. Odstaw na około 10 minut, by soki się wchłonęły. Następnie pokrój w plastry i podawaj.

Schab z grilla pod mozzarellą

Idealne danie na wiosenne grillowanie z rodzinką. Najlepiej smakuje z grillowanymi warzywami, ziemniaczkami albo świeżą bagietką.

schabSkładniki: (na 4 porcje)

  • 4 plastry schabu
  • 1 ser mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryka
  • 8 oliwek
  • zioła prowansalskie
  • świeża mięta
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, wysusz ręcznikiem kuchennym i rozbij tłuczkiem. Ułóż na folii aluminiowej albo tacce do grillowania. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, skrop oliwą.

2. Bazylię posiekaj, oliwki i paprykę pokrój na plasterki.

3. Na rozgrzanym grillu piecz schab z jednej strony około 8 minut.

4. Obróć schab na drugą stronę, na wierzch ułóż po plastrze mozzarelli. Posyp ziołami prowansalskimi i bazylią. Piecz jakieś 10 minut.

5. Na końcu udekoruj oliwkami i papryką.

 

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=E9jNF0Wub-I[/tube]

 

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=HWeek739PwY[/tube]