Przepisy na lukry

ciasto z lukrem

Przepisy na lukry

Lukry stanowią piękne zwieńczenie wypieków, fantastycznie wyglądają i mogą być świetną podstawą dla wielu dekoracji ciast, tortów itp. Warto więc wiedzieć, jak je robić, aby odpowiednio zastygały, efektownie i estetycznie wyglądały itp.

Dlatego dzisiaj mamy dla was kilka porad odnośnie do tego, jak zrobić lukier idealny, a także kilka przepisów na oryginalne lukry, które mogą się przydać w różnych sytuacjach. Zapraszamy do lektury!

Przygotowywanie lukrów

Cała sztuka robienia lukrów polega na gotowaniu i ucieraniu. Za mało wygotowany lukier nie utrze się i będzie zawsze płynny, gotowany zbyt długo – kamienieje podczas ucierania. Dodanie zbyt dużej ilości kwasu (octu, soku z cytryny) powoduje, że po ugotowaniu syrop staje się ciągnący i kleisty.

Pod koniec gotowania na powierzchni lukru pojawiają się jasne, przejrzyste pęcherzyki; wtedy należy spróbować lukru: umoczyć w nim widelec i dmuchnąć. Gdy snują się nici, nie trzeba dłużej gotować. Próbować też można łyżką, którą miesza się lukier; gdy ostatnia spadająca kropla rozciągnie się w długą nitkę, syrop jest dobrze ugotowany.

tort z lukremPodczas gotowania należy lukier odszumować, a cukier zbierający się po bokach rondla zgarniać do środka maczanym w zimnej wodzie nożem. Ugotowany lukier zestawić z ognia, lekko przestudzić, po czym wlać do kamiennej miski i szybko ucierać. Podczas ucierania należy mieć przygotowaną filiżankę gorącej wody; gdy cukier gwałtownie tężeje, wlać kilka kropel gorącej wody i dalej ucierać. Po 10-15 minut intensywnego ucierania powinna powstać gładka masa. Do wypisywania wzorów na cieście lukier powinien być zupełnie zimny, gładki i gęsty, a ciasto – suche.

Lukier z białka

  • Składniki: szklanka cukru pudru, białko, sok z połowy cytryny.

Do miski z ubitym na bardzo sztywną pianę białkiem, ustawionej w misce z lodem, wsypywać stopniowo cukier i ucierać godzinę, aż utworzy się gęsta masa, a wtedy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Zimnym lukrem posmarować mazurki i zostawić w chłodnym miejscu do zaschnięcia.

Lukier z soku cytrynowego

  • Składniki: 25 dag cukru pudru, cała cytryna, łyżka koniaku.

Ucierać cukier z sokiem cytrynowym i koniakiem 60 minut. Gładkim i lśniącym lukrem polewać ciasto.

Lukier biały pomadkowy

  • Składniki: 25 dag cukru, łyżka soku z cytryny.

Ugotować w rondelku syrop z cukru i połowy szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowany syrop ucierać 10-15 minut.

Lukier ponczowy

  • Składniki: 25 dag cukru, sok z połowy cytryny, mała łyżeczka mocnej esencji herbacianej, łyżeczka rumu.

Zalać cukier przegotowaną wodą (ćwierć szklanki), a gdy się rozpuści, ugotować syrop. Gdy syrop zgęstnieje, dodać sok z cytryny, rum i esencję. Dokładnie ucierać 25-30 minut.

Lukier pomarańczowy

  • Składniki: 25 dag cukru w kostkach, cała pomarańcza.

Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć. Ocierać kostki cukru o pomarańczę. Zalać je wodą (ćwierć szklanki) i stale mieszając ugotować gęsty syrop. Po zdjęciu z ognia ucierać, rozprowadzając sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Lukier kawowy

  • Składniki: 25 dag cukru, 3 łyżeczki kawy.

Zaparzyć mocną kawę w połowie szklanki wrzącej wody. Przestudzoną i przecedzoną kawą zalać cukier, a gdy się rozpuści, zagotować gęsty syrop, stale mieszając i uważając, aby nie wykipiał, bo bardzo się pieni w czasie gotowania. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i utrzeć na gładką, lśniącą masę.