Przepisy na omlety

omlet

Przepisy na omlety

Omlet to bardzo popularna potrawa, bazująca na jajkach. Wyróżnia się kilka rodzajów omletów – omlety naturalne oraz omlety biszkoptowe. Omlet robimy na bazie jaj ubitych z niewielką ilością zimnej wody, ewentualnie mleka. Otrzymaną masę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, nie mieszamy jej na patelni – inaczej niż w przypadku jajecznicy. Prawidłowo usmażony omlet powinien być pulchny, nieco zarumieniony od spodu, a na wierzchu lekko galaretowaty. Ciekawy jest omlet biszkoptowy, który przygotowujemy, mieszając żółtka z pianą ubitą z białek i odrobiną mąki.

Jeżeli chcemy, aby omlet się udał, powinniśmy smażyć go na dość masywnej patelni, najlepiej z grubym dnem. Przed smażeniem natrzyjmy patelnię tłuszczem i silnie ją rozgrzejmy. Na patelni średnicy 16 cm najlepiej smażyć omlet z dwóch jaj, większa ilość masy jajecznej wymaga większej patelni. Omlety można podawać ze szpinakiem, zielonym groszkiem, szparagami, marchewką, siekaną szynką, parówkami, serem, móżdżkiem lub wędzoną rybą. Farsz nakłada się równomiernie na połowę omletu, przykrywa drugą i krótko podgrzewa na patelni, po czym przekłada na talerz.

Omlety jada się też na słodko – z dżemem, konfiturami, polanę syropem owocowym lub posypane cukrem pudrem.

Omlet naturalny

Potrzebne będą:

  • 2-3 jaja,
  • łyżka margaryny,
  • łyżka mleka,
  • natka pietruszki,
  • sól

Jaja dokładnie roztrzepać z mlekiem, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz, rozprowadzić równą warstwą na patelni. Smażyć na małym ogniu 8-10 min. Szerokim nożem podważać omlet wokół patelni, aby masa jajeczna spływała na dno. Gdy spód się lekko zrumieni, a powierzchnia częściowo zetnie, złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz. Przybrać gałązkami natki pietruszki.

Omlet biszkoptowy

Potrzebne będą:

  • 2-3 jaja,
  • łyżka mąki,
  • łyżka mleka,
  • 1-2 łyżki margaryny,
  • sól

Czubatą łyżkę mąki rozprowadzić w łyżce mleka, wbić żółtka, trochę osolić i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z mąką i żółtkami. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu, a gdy się zetnie, wstawić omlet do bardzo gorącego piekarnika na 5-10 min. Lekko zrumieniony wyjąć, na połowie położyć dowolny farsz, przykryć drugą połową, zsunąć na półmisek. Omlet biszkoptowy można podawać również jako słodki deser z marmoladą, konfiturą lub świeżymi jagodami z cukrem.

Omlet z grzybami

Potrzebne będą:

  • 2-3 jaja,
  • 10 dag pieczarek lub innych świeżych grzybów (kurki, opieńki, rydze, borowiki),
  • 3 łyżki margaryny,
  • łyżka mleka,
  • cebula,
  • łyżka mąki,
  • łyżka śmietany,
  • łyżeczka siekanego koperku,
  • pieprz,
  • sól

Oczyszczone grzyby opłukać, drobno posiekać i udusić z posiekaną cebulą na dwóch łyżkach margaryny. Wlać 1-2 łyżki wody i gotować na silnym ogniu pod przykryciem około 10 min. Mąkę rozprowadzić łyżką wody i śmietaną, dodać do grzybów, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek. Rozkłócić jaja z mlekiem, dodać sól i usmażyć omlet na pozostałej margarynie. Nałożyć grzyby, złożyć omlet na pół, potrzymać jeszcze chwilę na małym ogniu, zsunąć na talerz.

Omlet ze szpinakiem

Potrzebne będą:

  • 2-3 jaja,
  • 2 łyżki mleka,
  • 3 łyżki margaryny,
  • łyżeczka masła,
  • 20 dag szpinaku,
  • łyżeczka mąki,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz

Szpinak dokładnie opłukać, usunąć ogonki, sparzyć listki wrzącą wodą, osaczyć, posiekać nożem. Przesmażyć krótko na dwóch łyżkach margaryny, dodać mąkę, roztarty czosnek, sól, pieprz, na koniec rozprowadzić łyżką mleka. Jaja rozkłócić z pozostałym mlekiem, posolić i usmażyć omlet. Nałożyć szpinak, złożyć omlet na pół, zsunąć na talerz i polać roztopionym masłem.

Omlet z zielonym groszkiem

Potrzebne będą:

  • 2-3 jaja,
  • 3 łyżki groszku konserwowego,
  • łyżeczka mąki,
  • 2 łyżki margaryny,
  • łyżka mleka,
  • sól

Groszek razem z płynem przełożyć do rondelka, podgrzać, posolić, dodać połowę margaryny i trochę mąki, odparować, trzymając chwilę na ogniu. Rozkłócić jaja z mlekiem, posolić, na rozgrzanej margarynie usmażyć omlet. Nałożyć groszek, zawinąć i przełożyć omlet na talerz. W ten sposób można również sporządzić omlety z jarzynami duszonymi lub gotowanymi (np. z kalafiorem, kalarepą, szparagami, fasolką szparagową).

jaja