Przyprawy pod lupą: bazylia

bazylia

Przyprawy pod lupą: bazylia

Bazylia (Ocimum basilicum) to roślina ciepłolubna jednoroczna, stosowana w kuchni jako jedna z popularniejszych przypraw. Pochodzi z tropikalnych obszarów Azji, jednak obecnie uprawiana jest w większości krajów Europy, także w Polsce.

Po bazylię sięgamy nie tylko w postaci suszonej, ale również coraz częściej decydujemy się na jej hodowlę np. w doniczkach. Możemy kupić bazylię w doniczce w sklepie, ale możemy również wyhodować ją samodzielnie.

Uprawa bazylii w warunkach domowych

W naszych warunkach klimatycznych najlepiej jest hodować bazylię z rozsady, którą możemy przygotować w domu. W kwietniu powinniśmy wysiać nasiona do doniczek, przykryć je folią i ustawić na nasłonecznionym parapecie. Siewki wysadzamy na stałe miejsce, gdy wykształcą 3-4 pary liści, ale najwcześniej w połowie maja, kiedy minie już całkowicie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków.

Takim stałym miejscem może być zarówno grządka na działce, jak i doniczka albo skrzynka ustawiona na balkonie.

kwiaty bazylii

Uprawia się kilka odmian bazylii, które różnią się pomiędzy sobą przede wszystkim wielkością oraz barwą liści. Wyróżniamy więc bazylię drobnolistną, średniolistną, sałatolistną, a także purpurową. Każda z nich ma nieco inny aromat – od delikatnego kwiatowego do ostrego kamforowego. W Polsce największą popularność zdobyła bazylia średniolistna, charakteryzująca się przyjemnym, balsamicznym zapachem.

Zastosowanie bazylii w kuchni

Najwyższą wartość przyprawową mają świeże liście bazylii. Stosuje się je zwłaszcza w kuchni włoskiej i francuskiej jako dodatek do sałat, sosów, zup, dań mięsnych, serów i twarogów. Bazylia rewelacyjnie pasuje do czosnku oraz pomidorów. Także w kuchni gruzińskiej, ormiańskiej i azerbejdżańskiej da wielu potraw dodaje się świeżych liści bazylii.

Do przyprawiania potraw często używa się bazylii suszonej, która ma jednak znacznie mniej intensywny smak i zapach niż świeża. Pokruszone lub utarte na proszek suszone liście bazylii dodaje się do sosów, potraw z warzyw i mięsa oraz twarogów, a zmieszane z rozmarynem mogą zastąpić sól.

Uwaga!

Do dań gorących powinno się dodawać bazylię na 10 minut przed zakończeniem przygotowania potrawy – nie wcześniej, gdyż wówczas staje się gorzka i nieprzyjemna w smaku.