Przyprawy pod lupą: curry

curry

Przyprawy pod lupą: curry

Tajemnica przyprawiania potraw polega na odpowiednim przygotowaniu i dozowaniu mieszanek ziołowo-korzennych. Dużym ułatwieniem są gotowe mieszanki składające się z kurkumy, kolendry, kardamonu, kminu rzymskiego, kozieradki, pieprzu białego, pieprzu cayenne.

Zależnie od zawartości poszczególnych składników mieszanki różnią się kolorem i smakiem. Mogą być złote, złotozielone lub nawet brązowe, a w smaku od łagodnego do ostrego. Mieszankę curry można przygotować samodzielnie.

Samodzielne przygotowanie curry

Jeżeli chce się zrobić samodzielnie przyprawę curry, należy przygotować:

  • przyprawa curry7 g kardamonu,
  • 8 g kminku,
  • 8 g imbiru,
  • 8 g cynamonu,
  • 7 g słodkiej papryki,
  • 7 g rozmarynu,
  • 7 g hyzopu,
  • 7 g gorczycy,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 12 g pieprzu czarnego,
  • 30 g kolendry.

Wszystkie składniki należy dokładnie zemleć, np. w młynku do pieprzu, wymieszać i zamknąć w szczelnym naczyniu. Tak sporządzoną mieszankę można przechowywać nawet 12 miesięcy. Przed użyciem najlepiej rozpuścić ją w ciepłym sklarowanym maśle, ponieważ wydziela wówczas najsilniejszy aromat.

Do czego stosuje się curry?

Mieszanką curry przyprawia się potrawy z ryżu, drobiu, podrobów, jaj, sosy do ryb itp. Oryginalny smak deserów uzyskuje się, dodając curry do owoców (jabłek, ananasów, bananów), soku pomarańczowego białego wina.

Używając curry, powinno się zrezygnować z innych przypraw korzennych, natomiast można jej dodawać do cebuli i czosnku.

Przepis na baraninę z curry

  • 50 dag baraniny (udźca),
  • 25 dag małych ziemniaków,
  • 3 dag masła, cebula,
  • 3 średnie pomidory,
  • papryka,
  • łyżka zsiadłego mleka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka curry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka imbiru,
  • natka pietruszki.

Drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle z roztartym czosnkiem, dodać imbir i paprykę pokrojoną w paski. Wlać zsiadłe mleko, włożyć pokrojone w plastry pomidory, wsypać proszek curry i sól, mieszając smażyć przez kilka minut. Włożyć wypłukane, osuszone i pokrojone na kawałki mięso, dobrze obsmażyć, wlać 3/4 szklanki wrzącej wody, dodać obrane i umyte ziemniaki, dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu 30-45 minut. Przed zdjęciem potrawy z ognia dodać soku z cytryny; danie posypać natką.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=-pKPymcO3iU[/tube]