Przyrządzanie brokułów

brokuły

Przyrządzanie brokułów

Brokuły, warzywa spokrewnione z kalafiorem, mogą początkującym kucharzom sprawić nieco problemów, związanych m.in. z niewiedzą na temat tego, w jaki sposób je przyrządzać, nie warto jednak z tego powodu z nich rezygnować! Są bardzo zdrowe – zawierają antyutleniacze, takie jak sulforafan, sporą dawkę witamin, zwłaszcza witaminy A, ale także E, K1, C, B1, oraz potas, fosfor, wapń, żelaz czy chrom, warto więc, aby jak najczęściej gościły na naszym stole.

Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka porad, jak przyrządzać brokuły, aby szybko Ci się nie znudziły, a także parę wskazówek odnośnie do ich gotowania.

Jak przygotować brokuły do gotowania?

Jeżeli kupujemy brokuły mrożone, nie musimy ich szczególnie przygotowywać do gotowania – wystarczy jedynie wyjąć je z opakowania i postępować zgodnie ze wskazówkami opisanymi na opakowaniu.

Nieco bardziej skomplikowane jest przygotowywanie do gotowania brokułów świeżych, dlatego nim zajmiemy się teraz. Zaczynamy od odpowiedniego oczyszczenia warzywa – należy usunąć liście, odciąć i pokroić na drobniejsze kawałki twardą część łodygi, która gotuje się na dłużej, następnie dokładnie przepłukać je pod bieżącą wodą i – jeżeli chcemy, aby ugotowały się szybciej – podzielić na mniejsze cząstki.

Jak gotować brokuły?

Odpowiednio oczyszczone brokuły możemy zacząć gotować. W tym celu wybieramy odpowiednio duży garnek, taki, do którego zmieszczą się nasze warzywa, wlewamy do niego odpowiednią ilość wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Dopiero do gotującej się wody wrzucamy brokuły kwiatkami do góry. Nie muszą być one zanurzone całkowicie – wystarczy, że polejemy je wodą.

Brokuły możemy też gotować na parze albo w kuchence mikrofalowej – na wysokiej mocy kuchenki, polewając je uprzednio wodą i przykrywając na przykład folią naczynie, w którym planujemy je gotować.

Ile gotować brokuły?

Optymalny czas gotowania brokułów to mniej więcej 4-7 minut. Gotujemy je pod przykryciem, dobrze, aby w czasie gotowania sprawdzać, czy są odpowiednio miękkie – najlepiej smakują lekko twarde (al dente), gdyż dzięki temu są chrupiące, ale równocześnie ugotowane.

Gotowanie brokułów ilustruje również poniższy film. Zapraszamy do obejrzenia!

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=mkRwjCv1LyI[/tube]

Potrawy z brokułów

Brokuły w bułce tartej

Przygotuj: brokuły, bułkę tartą, masło

  • Opłucz brokuły i wrzuć je do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem masła. Ułóż warzywa kwiatami do góry.
  • Gotuj, aż brokuły osiągną pożądaną przez Ciebie miękkość.
  • Rozgrzej masło na patelni i dodaj do niego nieco bułki tartej. Sporządzoną omasta polej gorące brokuły.

Brokuły z sosem

Przygotuj: brokuły, masło, mąkę, 1 szklankę mleka, 1 jajko, pół szklanki śmietany

  • Opłucz 50 dag brokułów i wrzuć do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem cukru. Ugotuj na miękko.
  • W osobnym rondelku roztop 1 łyżkę masła, dodaj 1 łyżkę przesianej mąki, a całość mieszaj trzepaczką, dodając powoli 1 szklankę mleka, następnie doprowadź wywar do wrzenia.
  • Gotuj przez chwilę, potem zdejmij z ognia, następnie dodaj 1 żółtko i wymieszaj. Dodaj pół szklanki śmietany i jeszcze raz wymieszać.
  • Brokuły ułóż na półmisku i polej gotowym sosem.

Reply