cymes

Smaczny cymes po żydowsku

cymes

Smaczny cymes po żydowsku

Cymes to popularne danie kuchni żydowskiej. Można to danie podawać jako przystawkę obiadową albo na słodko w ramach deseru. Dobrze smakuje w połączeniu z gotowanym ryżem albo kaszą.

Dodawanie ryżu i kaszy nie jest jednak koniecznością. Wszystko też zależy od tego, jakie składniki i jaką ilość wybierzemy do ugotowania cymesu.

Przepis na cymes po żydowsku

Składniki na cymes:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego ( może być także zwykły cukier)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki orzechów nerkowca (mogą być także posiekane orzechy włoskie)
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

Zaczynamy od obrania marchewki i pokrojenia jej na średniej grubości plastry. Pomarańczę kroimy na dwie połowy i wyciskamy z niej sok na wyciskarce. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną marchewkę. Wsypujemy wybrany cukier. Dodajemy suszone morele, orzechy, daktyle i przysypujemy cynamonem. Dolewamy sok pomarańczowy i dusimy w garnku do momentu aż marchewka zmięknie, a owoce niemal się rozgotują.

Całość powinna być lepka, niezwykle aromatyczna i słodka. Przyda się pokrywka bez dziurki, dolewać należy także wody, aby danie od spodu się nie przypaliło. Gotujemy całość w czasie od 40 do 60 minut do chwili, gdy wszystkie aromaty połączą się ze sobą. Cymes smakuje najlepiej, gdy jest podawany na gorąco. Może istnieć jako oddzielna potrawa, a możemy też dodać do niego ryż, kaszę albo ziemniaki, aby danie było znacznie bardziej kaloryczne.

Przepis na cymes z mięsem sojowym

Drugim rodzajem cymesu, jaki chcielibyśmy zaprezentować jest cymes z mięsem sojowym. Sojowe preparaty z powodzeniem zastąpić mogą tradycyjne mięso. W przypadku zwracania uwagi na koszerność potraw ma to ogromne znaczenie.

Do cymesu sojowego będziemy potrzebowali:

  • 4 marchewki
  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • 1 puszkę ananasów
  • 1 szklankę suszonych śliwek
  • 1 szklankę rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki orzechów
  • 1 szklankę wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kostkę bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Kotlety sojowe gotujemy we wrzącym bulionie warzywnym. Po 15 minutach wyjmujemy je z bulionu i kroimy na drobne paski. Marchewki- tak jak w poprzednim przepisie – obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Ananasy wyciągamy z puszki i kroimy na drobne kawałki. Śliwki także trzeba rozdrobnić, ale w niektórych przypadkach z paczki nie trzeba tego robić. Dołączamy pokrojone owoce do garnka wraz z rodzynkami i orzechami. Posypujemy to wszystko cukrem i cynamonem do smaku, dolewamy oliwy oraz soku po ananasach w puszce. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą.

Soja to bardzo delikatny produkt i trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Tak przygotowany lepki cymes możemy podawać w formie obiadowej. Można także zawekować go w słoiku, by zimą móc się cieszyć smakiem pysznych warzyw i owoców o letnim aromacie. Cymes przyrządzać można z wieloma owocami egzotycznymi. Możliwości wariacji kulinarnych w tym przypadku jest nieskończenie wiele. Ciekawe doznania smakowe dają cymesowi banany, grejpfruty czy melony.

Polecamy wypróbowanie wszystkich tych połączeń!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *