Szczupła sylwetka przez całą zimę

Szczupła sylwetka przez całą zimę

Szczupła sylwetka przez całą zimę

Zimą nieco przybieramy na wadze. To jeszcze nie powód do niepokoju. Za pomocą dodatkowych 1-2 kilogramów organizm chce się zabezpieczyć przed chłodem. Gorzej, gdy na dwóch się nie kończy…

Zima to trudny sprawdzian dla naszego organizmu. Za oknem skrzypi mróz, pada śnieg, skacze ciśnienie i brakuje słońca. Nie tylko mamy gorszy nastrój, ale często jesteśmy osłabieni. A uaktywnione wirusy i bakterie czekają na dogodny moment, żeby wtargnąć do wnętrza naszego ustroju. Z tymi wszystkimi przeciwnościami aury możemy próbować walczyć za pomocą prawidłowo zbilansowanej diety.

Zwiększony apetyt

W czasie mroźnych miesięcy apetyt zwykle aż nadto nam dopisuje. Ciągnie nas zwłaszcza do słodkich przekąsek, czekolady, ciast i tłustych, ciężkich potraw. Rzeczywiście, zimą nieco wzrasta nasze zapotrzebowanie energetyczne. Organizm musi bowiem utrzymać stałą temperaturę ciała, nawet gdy na dworze temperatura spada do -20 °C, a to nie lada wyzwanie. Wytwarzanie ciepła jest bardzo energochłonnym procesem. Trzeba zmobilizować wszystkie siły, uruchomić rezerwy i przetworzyć energię z pokarmów na ciepło, które posłuży do ogrzania organizmu. Jeśli jednak nie chcemy przytyć, musimy okazywać silną wolę i nieco poskramiać nasz apetyt.

Zbilansowana dieta

Zimowa dieta powinna dostarczać większych ilości witamin i minerałów, gdyż one stanowią tarczę chroniącą nas w walce z bakteriami i wirusami. Nasz jadłospis powinien obfitować w białko i węglowodany złożone. Białka służą do budowy struktur organizmu, chronią przed uszkodzeniami i pozwalają na regenerację komórek. Węglowodany złożone stanowią źródło bardzo cennej energii, uwalnianej w sposób systematyczny i stopniowy. Warto możliwie zminimalizować podaż tłuszczów zwierzęcych nasyconych i cholesterolu. Jeśli nie chcemy, aby przybyło nam kilogramów, lepiej zrezygnować z tłustych mięs, frytek, fast food-ów i słodyczy. Jedzmy z rozwagą i nie zapominajmy, że prawidłowo zbilansowana dieta gwarantuje dobre samopoczucie i stanowi silną broń przeciwko wszelkim chorobom.
W doborze surowców spożywczych ważna jest nie tylko ilość, ale także jakość składników odżywczych i ich pochodzenie. Białko powinno pochodzić z chudego mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb oraz produktów mlecznych. W zimowej diecie pożądane są tłuszcze roślinne z nasion i orzechów (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sojowy, z pestek winogron). Zdrowa dieta musi także zawierać dużą ilość świeżych owoców i warzyw.

Zdrowy początek dnia

Zimowy poranek najlepiej rozpocząć od ciepłego posiłku. Śniadanie powinno być wartościowe i sycące. Następny posiłek zjemy dopiero za trzy godziny, a przecież nie chcemy zmarznąć, stojąc na przystanku w oczekiwaniu na autobus. Najlepiej przyrządzić sobie energetyczną mieszankę z płatków pszennych, owsianych i jęczmiennych. Dodać do tego pokrojony banan, kilka rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, szczyptę cynamonu i łyżkę miodu. Zawartość miseczki należy zalać ciepłym chudym mlekiem. Jeżeli ktoś nie przepada za słodkim śniadaniem, może zjeść omlet przygotowany z dwóch jaj na parze. Do tego warto dołączyć ciemne pieczywo oraz sałatkę warzywną z pomidora, ogórka, papryki i zielonego groszku.

Drugie śniadanie

Jeżeli jesteśmy w domu, możemy przygotować sobie fantazyjną kanapkę. Używamy do tego pełno-ziarnistego razowego chleba, sera lub chudej wędliny i dużej ilości sałaty, pomidora, ogórka i rzodkiewki. Jeżeli nie dysponujemy czasem, warto zjeść jogurt z ziarnem, sałatkę owocowo-warzywną z jajkiem na twardo, serek kanapkowy z chrupkim pieczywem. Gdy chwyci nas gwałtowny głód, można przekąsić batonik z ziarnem muesli i owocami, wypić napój mleczny albo sok owocowy z dodatkiem ziarna.

Obiad

Powinien stanowić główny posiłek dnia. W jego skład musi wchodzić produkt wysokobiałkowy, np. mięso drobiowe lub ryby, oraz duża porcja warzyw. Mięso najlepiej jeść gotowane, pieczone w folii lub grillowane, warzywa natomiast na surowo, w formie surówki, lub ewentualnie ugotować je na parze. Do picia można przygotować sobie szklankę czystej, niezaprawionej śmietaną ani mąką zupy.

Podwieczorek

Nie jest obowiązkowy. Jeżeli jednak odczuwamy głód, sięgnijmy po jakiś owoc, np. jabłko, gruszkę, pomarańczę, winogrona. Ewentualnie na podwieczorek można spożyć jogurt o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu oraz chrupkie pieczywo.

Kolacja

Należy ją skomponować w taki sposób, aby nie obciążała przewodu pokarmowego. Powinna być zatem lekko strawna i na tyle zaspokajać głód, żeby w nocy nie budziło nas burczenie w brzuchu. Może to być np. twarożek z jogurtem i pieczywem tostowym. Inną propozycją jest ciemny ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem. Przed pójściem spać można wypić szklankę ciepłego mleka z łyżeczką miodu.

Reply