Szybkowar – smaczne gotowanie

szybkowar

Lubisz smaczne i zdrowe potrawy, ale nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie? Zainwestuj w szybkowar, a poczujesz niesamowitą różnicę od pierwszego użycia!

Ten garnek jest niezastąpiony, gdy mamy mało czasu na ugotowanie obiadu. W szybkowarze zrobimy go w pół godziny, a potrawy będą zdrowsze, bo składniki nie tracą witamin.

Nie doceniamy tego sprzętu, ale naprawdę ułatwia życie. W szybkowarze wytwarza się wysokie ciśnienie i temperatura, więc potrawy gotują się dwa razy szybciej niż w zwykłym garnku. Zupa jest gotowa po siedmiu minutach, ziemniaki po sześciu, a kurczak po dziesięciu. Oszczędzamy również prąd i gaz. W takim garnku można gotować mięso, warzywa czy makaron, świetnie również sprawdza się do przygotowywania dań jednogarnkowych, jak gulasz czy bigos.

Najlepszy model

Dobry szybkowar powinien być wytrzymały, dlatego niektóre z nich mają wysokie ceny. Musi być wykonany ze stali nierdzewnej. Ważna jest uszczelka pod przykrywką. Po dwóch latach zwykle trzeba ją wymienić, warto więc spytać sprzedawcę, czy do danego modelu można dokupić nową. Dobrze też zwrócić uwagę na klips, który spina garnek i pokrywę. Powinien być solidny i szczelny. W uchwycie musi mieć zawór bezpieczeństwa, który podczas gotowania wypuszcza parę.

Prosta obsługa

Wiele osób nie chce używać szybkowaru w obawie, że garnek może wybuchnąć pod wpływem wysokiego ciśnienia. Jednak nowoczesne naczynia są całkowicie bezpieczne. Do środka nie należy jednak nalewać zbyt dużo wody. Powinno jej być  mniej niż 2/3 garnka.

Po włożeniu do środka składników zamyka się szczelnie pokrywę i włącza palnik pod garnkiem. Gdy z zaworu wydobywa się para, należy zmniejszyć ogień. Danie należy gotować tyle czasu, ile podaje instrukcja dołączona do szybkowaru. Po wyłączeniu palnika z zaworu jeszcze przez chwilę wydobywa się para, a garnek można otworzyć, gdy przestanie się ona unosić.

Jaki model szybkowaru wybrać?

Do małych porcji idealne będzie naczynie o pojemności nie więcej niż 2,7 litra. Jest idealne do ugotowania obiadu dla dwóch osób. Można go używać  na wszystkich rodzajach kuchenek, również na indukcyjnej.

Warto zakupić szybkowar, który gwarantuje nam w komplecie również cedzak czy pojemnik do gotowania na parze – dzięki temu zaoszczędzimy czas, pieniądze i miejsce w szafce na komplety dodatkowych garnków.

Ciekawym pomysłem jest również szybkowar ze składanymi uchwytami. Śmiało zmieści się w każdej szafce  dzięki temu, że możemy złożyć uchwyty.

Każdy znajdzie dla siebie odpowiedni sprzęt. Cenowo również możemy dopasować do swojej kieszenie, ponieważ koszt to od 150 zł do 600 zł.