Warzywna kuracja oczyszczająca

dieta

Warzywna kuracja oczyszczająca

Wiosna to najlepsza pora na kurację oczyszczającą. Taka dieta usunie z organizmu toksyny i doda energii. Jeśli ciągle jesteś zmęczona, masz problemy z koncentracją, dokuczają ci bóle głowy, warto zastosować kurację oczyszczającą, która pomoże w odzyskaniu dobrej formy.

Dieta przyspieszy wydalanie toksyn, czyli substancji szkodliwych dla organizmu. Mogą one być przyczyną alergii, chorób układu nerwowego, a nawet nowotworów. Ich nagromadzenie często bywa powodem zaparć, obniżenia odporności, obrzęków twarzy, nóg i brzucha. Kuracja oczyszczająca sprawi, że narządy odpowiedzialne za odtruwanie organizmu, czyli nerki, wątroba oraz układ limfatyczny, zaczną pracować bardziej wydajnie. Skóra stanie się jaśniejsza, bo będzie lepiej dotleniona, znikną wypryski, wygładzi się cera, a nawet spłycą zmarszczki. Dzięki diecie powoli stracisz kilogramy, sylwetka zacznie być smuklejsza. Ustąpią bóle głowy, poprawi się koncentracja, a do tego wzrasta odporność na stres, zyskuje się energię i radość życia. Dzięki diecie poprawi się też odporność organizmu.

Charakterystyczna dla diety jest rezygnacja z produktów wysoko przetworzonych, konserwantów i barwników. Dieta jest za to bogata w warzywa i owoce, które wymiatają wolne rodniki. Zawiera pełnoziarniste produkty zbożowe i przyprawy, dostarcza więc dużo błonnika, który poprawia trawienie. Jest też niskokaloryczna, więc pomoże uzyskać szczupłą sylwetkę.

 

dietaDZIEŃ 1, 2 (1205 kcal)

Śniadanie

Sałatka paprykowa: 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 3-4 łyżki kukurydzy, cebula, 1/4 jabłka, kiełki sojowe, łyżeczka oleju lnianego. Dodatkowo: szklanka soku marchwiowo-selerowego, 2 morele.

II śniadanie

Surówka z selera: 1/2 selera i średnie jabłko starte na tarce, 2 łyżeczki rodzynek i 2 łyżeczki pestek z dyni, całość pokropić sokiem z cytryny. Dodatkowo: 2 mandarynki.

Obiad

Zupa z soczewicy: 2 garście soczewicy (50 g), marchew, ziemniak, liść laurowy, pieprz, sól. Soczewicę namoczyć na noc w wodzie, wlać do garnka z wodą, w której się moczyła, dodać pokrojoną marchew i ziemniaka, przyprawić do smaku. Gotować pod przykryciem.

Warzywa duszone: 1/2 opakowania warzyw mrożonych lub 200 g świeżych (cukinia, papryka, kabaczek, cebula) udusić na patelni z łyżeczką oliwy z oliwek. Dodatkowo: pomidor z bazylią.

Kolacja

Brokuły w sosie jogurtowo-ogórkowym: ugotować 200 g brokułów (lub 1/2 opakowania mrożonych), polać sosem z 1/2 opakowania jogurtu (100 g), startego ogórka zielonego i łyżki kiełków sojowych. Dodać pieprz, paprykę suszoną, koper i pomidorki koktajlowe. Dodatkowo: gruszka pieczona z cynamonem i łyżeczką płatków migdałowych.

dietaDZIEŃ 3, 4 (1225 kcal)

Śniadanie

Puree z soczewicy: garść soczewicy (25 g) wrzucić do wody, dodać czosnek, doprawić solą ziołową, pieprzem i innymi przyprawami (np. kminek, oregano, chilli, papryka). Gotować na małym ogniu do konsystencji puree. Dodatkowo: bułka razowa, pomidor, sok marchwiowo-bananowy.

II śniadanie

Jogurt z dodatkami: jogurt naturalny (150 g), 1/2 pomarańczy, 2 łyżeczki rodzynek, 2 łyżeczki pestek dyni.

Obiad

Zupa porowa: por, 100 g pieczarek, marchewka, oregano, pieprz, liść laurowy. Składniki zagotować, przyprawić do smaku, zmiksować.

Cukinia faszerowana: średnia cukinia, pomidor, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki ryżu brązowego, oregano, bazylia, 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Przekroić cukinię wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojonego pomidora, ugotowany ryż, przyprawy. Chwilę poddusić, do wydrążonej cukinii dodać farsz i wstawić na 25 minut do dobrze nagrzanego piekarnika. Dodatkowo: 2 mandarynki.

Kolacja

Sałatka z zielonego groszku: cykoria (100 g), zielony groszek (50 g), pomidor, łyżeczka pestek dyni, łyżeczka oleju lnianego, ocet winny, zioła. Cykorię przekroić na pół, następnie podzielić na cienkie paseczki, dodać ugotowany świeży lub mrożony groszek, rozdrobniony pomidor, pestki dyni (mogą być prażone), oliwę roztrzepaną z octem winnym i dowolnymi ziołami. Wymieszać. Dodatkowo: szklanka kefiru.

dietaDZIEŃ 5, 6 (1300 kcal)

Śniadanie

Sałatka z pomidora i białego sera: duży pomidor, 1/2 kostki sera twarogowego chudego, posiekany szczypiorek, pieprz, bazylia. Dodatkowo 2 kromki chleba chrupkiego.

Obiad

Makaron z brokułami: makaron razowy (kubka suchego), brokuły (200 g świeżych lub 1/2 opakowania mrożonych). Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, 3 min przed końcem gotowania wrzucić brokuły. Odcedzić, dodać 2 łyżeczki oliwy z oliwek i 2-3 pokrojone ząbki czosnku, odrobinę rozmarynu, pieprzu oraz kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych. Dodatkowo: świeży sok wielowarzywny oraz jogurt naturalny (150 g) z kawałkami gruszki (1/2 sztuki) i mango (1/2 sztuki) skropiony łyżeczką miodu.

Kolacja

Sałatka z cieciorki: ziarna cieciorki (40 g) namoczyć na noc, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, wyłożyć do miseczki, dodać 1/2 papryki żółtej, pomidor pokrojony w kostkę, szczypiorek i zioła (bazylię, miętę), porwane liście sałaty. Polać sosem z 2 łyżeczek octu balsamicznego i 2 łyżeczek oleju lnianego.

DZIEŃ 7, 8 (1455 kcal)

Śniadanie

Twarożek ziołowy: 1/4 kostki sera twarogowego chudego, 4 łyżki jogurtu, pieprz i dowolne zioła (np. oregano, bazylia). Dodatkowo: bułka żytnia pełnoziarnista, papryka żółta, 4-5 oliwek czarnych, sok grejpfrutowy.

II śniadanie

Jogurt naturalny (150 g), 2 pełne łyżki zarodków pszennych, szczypta cynamonu, kawałek melona (200 g), 2 krążki chleba ryżowego pełnoziarnistego.

Obiad

Jajko sadzone (z dodatkiem łyżeczki oliwy), 2 średnie ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana (200 g lub 1/2 opakowania mrożonej) skropiona łyżeczką oliwy. Dodatkowo: sok pomidorowy oraz kiwi.

Kolacja

Sałatka z kiełkami i makaronem: 1/2 szklanki makaronu razowego ugotuj al dente, dodać 7-8 pomidorków koktajlowych, 4 łyżki ugotowanej kukurydzy, łyżeczkę nasion słonecznika, pęczek natki pietruszki. Polać sosem z 6 łyżek mleka, 2 łyżek soku z cytryny, soli, pieprzu, łyżeczki oleju słonecznikowego. Dodatkowo: szklanka maślanki.

dietaDZIEŃ 9, 10 (1490 kcal)

Śniadanie

Owsianka: 5 łyżek płatków owsianych, szklanka wody, jogurt naturalny (100 g), melon (100 g), cynamon. Zagotować wodę, wsypać płatki i cały czas mieszać, by nie wykipiały. Kiedy zmiękną, a woda wyparuje, wstawić je do gorącego piekarnika na 15 min. Zmiksować melon i połączyć z płatkami, polać jogurtem i posypać cynamonem. Dodatkowo: świeży sok marchwiowo-pomarańczowy.

II śniadanie

Serek wiejski light (150 g), 5 oliwek, kilka liści cykorii, 2 kromki chleba chrupkiego. Dodatkowo: pół grejpfruta.

Obiad

Dzwonko łososia pieczone w folii (120 g), szpinak (100 g) z łyżeczką oleju sezamowego lub lnianego i 2 łyżeczkami prażonego sezamu. Ryż dziki lub brązowy (50 g-1/2 torebki). Dodatkowo: koktajl bananowy z imbirem. Zmiksować szklankę kefiru z bananem, dodać odrobinę imbiru, posypać cynamonem.

Kolacja

Sałatka z kurczaka: ugotowana pierś kurczaka (ok. 50 g) zmieszana z pokrojonym selerem naciowym (4-5 gałązek) oraz zmielonymi orzechami (łyżka -15 g). Dodatkowo: szklanka maślanki.