Właściwości zdrowotne miodu

Właściwości zdrowotne miodu

Właściwości zdrowotne miodu

Cud-miód! Wzmacnia serce, oczyszcza nerki i wątrobę, leczy żołądek. Zwiększa odporność i przyspiesza odchudzanie.
O miodzie przypominamy sobie najczęściej jesienią i zimą. Kiedy zaczyna się przeziębienie, wówczas sięgamy po herbatkę z miodem. Tymczasem miód to słodki geniusz! Nieoceniony podczas wielu, nawet poważnych kuracji.

Co potrafi miód?

Możemy nim wspomóc leczenie chorób niemal wszystkich układów: krążenia, nerwowego, pokarmowego i moczowego.

Wzmacnia serce. Dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy jest łatwo przyswajalny przez organizm, a występująca w nim acetylocholina wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Obniża także ciśnienie tętnicze krwi i rozszerza naczynia wieńcowe.

Zwiększa odporność. Ma właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Ponadto pobudza ruch rzęsek znajdujących się na błonach śluzowych dróg oddechowych, co ułatwia odkrztuszanie podczas kaszlu.

Leczy żołądek. Działając przeciwzapalnie, w rezultacie przyspiesza gojenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy podczas chorób tych narządów. Normalizuje pracę żołądka i jelit. Odtruwa wątrobę i drogi żółciowe.

Odchudza. Zwiększa tempo przemiany materii. Jest mniej kaloryczny niż cukier (35 kcal w łyżeczce!), a daje na dłużej uczucie sytości.

Oczyszcza nerki. Rozszerza naczynia krwionośne nerek, przyspieszając oczyszczanie krwi z toksyn, które są usuwane wraz z moczem. Ma to szczególne znaczenie w tych schorzeniach nerek, którym towarzyszy zmniejszone wydzielanie moczu, np. w chorobie prostaty. Zapobiega także tworzeniu się piasku i kamieni w nerkach oraz pęcherzu moczowym.

Sekretna pasieka

MiódNajczęściej kupujemy miód spadziowy, lipowy oraz wielokwiatowy. Rzadko gryczany, wrzosowy oraz rzepakowy. Ignorujemy akacjowy czy mniszkowy. Niesłusznie. Są równie smaczne i nie mniej wartościowe.

Gryczany. W smaku lekko piekący. Wskazany m.in. w leczeniu nerwic serca i żołądka (zawiera sporo witaminy C i magnezu) oraz w przypadku pękających naczynek (polepsza elastyczność i wytrzymałość naczyń włosowatych).

Miód wrzosowy. Niezbyt słodki, ostry, lekko gorzkawy. Zalecany m.in. w chorobach dróg moczowych (prostacie, kamicy nerkowej).

Miód rzepakowy. O smaku słodkim, a nawet mdłym. Wspomaga leczenie chorób serca (poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen, obniża ciśnienie krwi) oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (przyspiesza gojenie stanu zapalnego tych narządów).

Miód akacjowy. Ma słodki, delikatny, lekko kwaskowaty smak. Wskazany min w razie schorzeń przewodu pokarmowego takich, jak: stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (przyspiesza odnowę błony śluzowej i gojenie ran). Zalecany dzieciom starszym i młodzieży zamiast cukru do słodzenia.

Miód mniszkowy. Pomocny w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Ma cholinę o właściwościach żółciopędnych, obniża poziom lipidów.

Jak przygotować napoje z miodem?

W szklance przegotowanej i ostudzonej wody należy rozpuścić łyżkę stołową miodu. Pozostawić pod przykryciem, w ciemnym miejscu, na 12 godzin. W tym czasie dochodzi do „obudzenia” substancji aktywnych, a miód staje się najbardziej wartościowy. Napój można doprawić do smaku cytryną. Pić codziennie rano, na czczo. Nie warto wyjadać miodu wprost ze słoika ponieważ w takiej postaci nie jest jeszcze aktywny i działa o wiele słabiej. Miód traci cenne właściwości w temperaturze wyższej niż +45°C Dlatego napoje gorące należy słodzić miodem dopiero, kiedy ostygną.

Reply