Jak wybrać najlepszą wodę mineralną

wodaMożesz pić wodę prosto z kranu, ale pamiętaj, że często jest ona mocno chlorowana, a przez to niekorzystna dla naszego organizmu. Lepszym wyjściem będzie sięgnięcie po wodę butelkową.

Na rynku jest ogromny wybór różnego rodzaju wód dostępnych właśnie w butelkach. Różnią się nie tylko marką i producentem, ale także jakością i ilością składników mineralnych, które mają nieoceniony wpływ na nasz organizm. Nie wiesz, jak wybrać odpowiednią dla siebie wodę? Ten artykuł na pewno ci pomoże.

Wody butelkowane na półkach sklepowych

Wody butelkowe dzielą się na kilka rodzajów. Są to wody źródlane, mineralne oraz stołowe. Wybranie odpowiedniej wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe, dlatego przed zakupem dobrze przemyśl swój wybór.

Woda mineralna

Kupując wodę mineralną, nie kierujmy się tylko jej nazwą na etykiecie. Zawsze powinniśmy zwracać uwagę na skład, aby mieć pewność, ile w rzeczywistości zawiera ona minerałów.

Naturalna woda mineralna powinna mieć nie mniej niż 1000 mg/l składników mineralnych, które zapewniają prawidłowe uzupełnienie diety.

Woda źródlana

Tego rodzaju woda nie jest tak bogata w sole mineralne, jak mineralna, i zawiera ich mniej niż 500 mg/l. Stąd właśnie możemy pić ją codziennie, jest wskazana dla ludzi z wrażliwym żołądkiem lub mających problemy z układem pokarmowym. Charakteryzuje się słodkawym smakiem.

Woda stołowa

Jest  to produkt spożywczy w postaci czystej wody, naturalnie lub sztucznie mineralizowany. Otrzymuje się ją przez zmieszanie wody źródlanej lub pitnej z naturalną wodą mineralną, solami bądź innymi składnikami mineralnymi.

Jak wybrać idealną wodę dla siebie?woda2

Osoby z wrażliwym żołądkiem, problemami z układem pokarmowy, małe dzieci i osoby w podeszłym wieku powinny pić wodę źródlaną. Ludzie zdrowi powinni sięgać po wodę wysoko mineralizowaną. Dzięki temu dostarczą organizmowi odpowiednią ilość substancji aktywnych, co będzie miało korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Pamiętajmy też, aby nie sięgać po wody smakowe. Co prawda są to wody mineralne lub źródlane, ale z dodatkiem sztucznych konserwantów, substancji aromatyzujących i dużą ilością cukrów, a czasem nawet syropem glukozowo-fruktozowym, który uznaje się obecnie za jedną z głównych przyczyn otyłości.