Zasady nakrywania do stołu

nakrycie stołu

Zasady nakrywania do stołu

Nakrywanie do stołu to dla nas czynność tak powszechna, że aż banalna i na co dzień nie zastanawiamy się, jak to zrobić poprawnie, zgodnie z zasadami savoir-vivre, które już coraz bardziej odchodzą w zapomnienie.

Dopiero gdy spada na nas obowiązek zorganizowania większego obiadu, w którym będą uczestniczyć goście spoza domu, zaczynamy zastanawiać się, jak nakryć do stołu, aby uniknąć wpadki.

O czym należy pamiętać, nakrywając do stołu?

Przede wszystkim – zapewnij gościom komfort. Niech każdy ma minimum 60 cm szerokości stołu, niech może też swobodnie odsunąć krzesło i wstać. To trudne, dlatego dokładnie ustal liczbę gości i przemyśl kwestię wyboru stołu oraz krzeseł, by nikogo nie pominąć i każdego potraktować równo.

  1. nakrywanie do stołuŁadnie udekoruj stół – połóż na niego kolorowy, ciekawy obrus, pasujący do całej zastawy, wyciągnij pełną zastawę i komplet sztućców. Ustaw na środku stołu niewielki wazonik z kwiatami (pamiętaj, że nie może być wysoki – niech nie zasłania nikomu osoby siedzącej naprzeciw!).
  2. Zamiast kwiatów możesz postawić na środku stołu świeczkę, ciekawy stroik czy inną ozdobę, ładnie komponującą się z wystrojem wnętrza i stołu oraz wprowadzającą miły nastrój. Nie stawiaj kwiatów czy świeczek zbyt intensywnie pachnących – może to przeszkadzać komuś z gości. Hitem są na przykład puchary wypełnione kolorowymi kulkami, czy kulki rozsypane na kolorowych serwetach pośrodku stołu. Dobrze wygląda też miska z potpourri lub z woda wypełnioną świeżymi płatkami róż lub innych kwiatów. Nie przesadzaj jednak zbytnio z ozdobami, pamiętając, że stół ma być wypełniony przede wszystkim jedzeniem.
  3. Obowiązkowo wytrzyj na błysk każdy element zastawy oraz sztućców! Nie może na nich być zarysowań czy śladów palców ani żadnych innych niedociągnięć!
  4. Na dużym, płaskim talerzu stawiamy talerz głęboki do zupy lub talerz mały, zakąskowy. Zależy to od dania, które zamierzamy podać jako pierwsze.
  5. Z prawej strony talerza kładziemy noże, a z lewej – widelec. Łyżkę do zupy kładziemy obok noża, zwróconego ostrzem do talerzy. Łyżeczkę i widelczyk do ciasta kładziemy nad talerzem – łyżeczkę zwróconą w lewą stronę, zaś widelczyk w prawą. Zawsze najpierw używa się sztućców ułożonych po skrajnych brzegach, najbardziej na prawo lub najbardziej na lewo. Weź to pod uwagę podczas podawania potraw.
  6. Kieliszki umieszczamy po prawej stronie nad nożem. Tuż obok niego postawmy szklankę do wody i innych napojów. Jeśli będzie podawany więcej niż jeden trunek – kieliszki stawiamy tak, by po skrajnej prawej stronie stał ten, do którego pierwszy będzie nalewany trunek. Uwaga – upewnij się, czy podajesz odpowiedni trunek w odpowiednim kieliszku. Inne stosuje się do koniaków, do drinków, do wina czy szampana, a inne do wielu innych trunków.