Zgaga

Zgaga

Zgaga

Najczęściej pojawia się po posiłku. Wówczas czujesz uciążliwe pieczenie w przełyku, który powoduje cofający się z przełyku do żołądka kwas. Zgaga może być nie tylko wynikiem przejadania się, ale także może świadczyć o chorobie serca.

Przyczyny zgagi

Główną przyczyną pojawiania się zgagi jest objadanie się, częste spożywanie pikantnych potraw, jak również stosowania niektórych używek typu papierosy czy alkohol. Ponadto, zgaga może wielokrotnie pojawiać się u osób, które cierpią na przepuklinę rozworu przełykowego, wrzody żołądka, dwunastnicy czy dróg żółciowych, a także często towarzyszy ciężarnym kobietom oraz w chorobie refluksowej.

Łagodzenie – domowe sposoby

Istnieje wiele skutecznych sposobów na łagodzenie dokuczliwego pieczenia w przełyku.

Z pewnością pomoże

  • słaby napar herbaty z chudym mlekiem,
  • herbata z cytryną z niewielkim dodatkiem imbiru,
  • zimny okład na brzuch,
  • prażone migdały,
  • sok z ziemniaków wymieszany z miodem lub sokiem z marchwi, wypity na pół godziny przed posiłkiem.

Oprócz tego w aptekach znajdziemy całą masę lekarstw poprawiających proces trawienny, jak również preparaty łagodzące uczucie pieczenia.

Jednak, aby ograniczyć powstawanie zgagi należy :

  • zacząć spożywać niewielkie ilości posiłków, ale częściej. Optymalnie byłoby, aby były zjadane mniej więcej o tej samej porze.
  • po jedzeniu przez około trzy godziny staraj się unikać pozycji leżącej i schylającej się.
  • Poza tym, po posiłku ogranicz wykonywanie pracy fizycznej.
  • Śpiąc zadbaj o to, aby poduszka była uniesiona od materaca na poziomie około 15-20 cm.
  • Jednak przede wszystkim wyeliminuj ze swojej diety te produkty, które zgagę wywołują oraz wszelkie używki, które nie tylko szkodzą Twojemu przełykowi, ale również całemu organizmowi!

Jeśli jednak zgaga trwa dłużej niż trzy tygodnie, koniecznie udaj się do lekarza. Może to świadczyć o rozwijającej się chorobie w żołądku oraz w przełyku. Pamiętaj, że długo występująca zgaga może prowadzić do powstawania wrzodów na żołądku czy dwunastnicy.

Reply