Zwyczaje żywieniowe świata – Argentyna

Jedzenie w Argentynie.

Argentyńczycy uwielbiają potrawy grillowane.

Zwyczaje żywieniowe świata są dla nas często zaskakujące. Niekiedy boimy się próbować potraw, o których nigdy nie słyszeliśmy. Trzeba więc przyznać, że poznawanie kuchni sąsiednich kontynentów jest dla nas wyzwaniem. Następna kulinarna podróż dotyczyć będzie Argentyny. Tamtejsze przyzwyczajenia kulinarne pochodzą z dawnej tradycyjnej kuchni indiańskiej.

Jednak w argentyńskiej kuchni nie brakuje dań typowych dla Włochów tj. lasagne czy ravioli.

Mieszkańcy Argentyny z chęcią spożywają dania mięsne, zwłaszcza z wołowiny. Powodzeniem cieszą się bife de lomo czyli stek z polędwicy, chuleta – stek wołowy, matambre relleno – pieczona, faszerowana rolada wołowa oraz czyvacio – polędwica wołowa. Ponadto w kuchni argentyńskiej nie brakuje chorizo – kiełbasek oraz empanadas – rozmaitych sałatek i pierogów nadziewanych serem i warzywami.

Zwiedzając argentyńskie restauracje, warto spróbować wspaniale przyrządzonych owoców morza – frutti di mare. Argentyńczycy uwielbiają przyprawy, zioła, oliwę z oliwek. Dlatego też ich potrawy wspaniale pachną. Ponieważ argentyńska kuchnia uległa wpływom europejskim, zjeść tutaj można francuskie bagietki czy hiszpańskie tortille.

Dla koneserów win nie zabraknie tu ich specyficznych smaków. Jednym z nich jest białe wytrawne Wino Lo Tengo Torrontes – o niezwykłym aromacie owocowo-kwiatowym. Oprócz własnych win podaje się także te znane w całej Europie. Będąc w Argentynie, dobrze jest także skosztować wspaniałych deserów, m.in. pierożków o nadzieniu śmietankowo-karmelowym, tzw. pastelles. Słodką przekąską są także alfajores – czyli ciasteczka biszkoptowe przełożone karmelem, polane białą i ciemną czekoladą. Warto także skosztować lodów i sorbetów. Sporym powodzeniem cieszy się również hiszpański budyń karmelowy – Dulce de leche. Jego smak przypomina polskie cukierki krówki. Jest on podstawą wszystkich słodkich dań. Dodaje się go do lodów, bułeczek, ciast i tortów. W Argentynie na deser podaje się także Queso con dolce – grupy plaster sera z galaretką pigwową i galaretką z patatów.

Yerba mate

Yerba mate pita jest przez mieszkańców powszechnie. To rodzaj naparu przygotowywany z pokruszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Stał się popularny także w Polsce i innych krajach Europy. Napar podaje się w małych kubeczkach (wykonanych z drewna lub porcelany). W Argentynie Yerbę mate pije się przez metalową rurkę.

Ulubione dania mieszkańców Argentyny:

Są to niewątpliwie:

  • Morcillas (rodzaj kaszanki) oraz chorizo (pikantna kiełbasa);
  • Milanesa con papas fritas – cienkie mięso panierowane w jajku i bułce, następnie smażone i podawane z frytkami;
  • Locro – zupa, najczęściej z dodatkiem suszonej kukurydzy i białej fasoli. Ponadto dodaje się do niej ziemniaki, dynię, chude mięso wołowe;
  • Choripán – rodzaj kanapek z dodatkami tj. chorizo, asado, chimichurri,wszystko polane pikantnym sosem ziołowym;
  • Humita – danie pochodzące z regionu Andów. W Argentynie przygotowywane na dwa sposoby, w liściach kukurydzy lub w garnku. Do zrobienia potrawy potrzebne są także cebula, mleko, sól i kminek, które stanowią rodzaj masy, podobnej jak nadzienie do gołąbków.

Argentyńczycy preferują dania z grilla, dlatego powszechny jest sposób przyrządzania mięsa asado.

Przepis na argentyńskie Puchero

Aby przygotować Puchero, należy w dużym garnku zagotować wodę, następnie ją posolić i włożyć do niej kostkę wołowiny, połowę kury, a także pokrojoną na 4 części nogę cielęcą. Całość gotować około 1,5 godziny. Podczas gotowania dodawać marchew (4 duże lub kilka małych), słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kolby kukurydzy i 2 obrane cebule. Pod koniec gotowania dodać 2 obrane ze skórki pomidory, kilka plastrów miąższu z dyni oraz pokrojony i przysmażony wcześniej boczek. Całość należy przyprawić solą i pieprzem. Jeśli chcemy spożywać danie podobnie jak mieszkańcy Argentyny, mięso należy podawać osobno, jarzyny i wywar także oddzielnie. Aby wywar nie był zbyt rzadki, można go zagęścić kaszą kuskus. Niektórzy dodają do puchero kawałki dyni lub czerwoną fasolę.