Dodatkowo, w kapuście zawarte są duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Bierze udział w procesie przemiany materii, za jej sprawą szybciej goją się wszelkie rany, metabolizm tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych odbywa się szybciej. Witamina C pozwala także na przyswajanie żelaza oraz wytwarza krwinki czerwone. Wykazuje działanie hamujące procesy rakotwórcze w żołądku. Oprócz tego posiada właściwości bakteriobójcze. A wszystko to w jednej, małej główce kapusty. Prawdziwa eksplozja zdrowia!
Oprócz wyżej wymienionych atutów kapusty, można dodatkowo wymienić:
W kapuście zawarte są pierwiastki, które odgrywają bardzo istotną rolę w życiu człowieka. Znajduje się fosfor, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój kości. Zapobiega ich złamaniom, wchodzi w skład tkanek miękkich, a więc serca, mózgu czy nerek, jak również wspomaga budowę błon komórkowych. Dodatkowo pozwala na utlenienie energii z białek, węglowodanów oraz tłuszczy. Nie sposób zapomnieć o manganie, potasie, wapniu czy sodu w kapuście. Jest zawarta także siarka, która wykazuje dobroczynne właściwości na skórę, włosy i paznokcie. Zawarta w kapuście goitryna bardzo dobrze wpływa na pracę tarczycy.
Jednak kapusta to nie tylko bogactwo składników odżywczych i witamin. To także pełnia smaku, jej właściwości sycące napełnią nawet najbardziej zgłodniały brzuch. Po zjedzeniu tego warzywa na dłużej zachowamy w żołądku sytość. A jakże proste są dania z kapusty. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz, o niezbyt wysokich umiejętnościach kulinarnych. Raz przyrządzone danie można jeść kilka razy dziennie, oszczędzając czas spędzony w kuchni. Zupa kapuściana stanowi bardzo prosty element diety. Nie jest wymagająca pod względem ilości składników, a o jej odchudzającym działaniu może przekonać się każdy z nas.
Składniki:
Przygotowanie
Warzywa starannie umyj, a potem pokrój w drobną kostkę. Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki. Na głęboka patelnię wlewamy olej i wrzucamy wszystkie warzywa oprócz cebuli. Smażymy, aż będą miękkie. Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, a później wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż będą miękkie. W trakcie gotowania trzeba zupę, co jakiś czas mieszać. Na koniec gotowania dodajemy ulubione przyprawy, za wyjątkiem soli. Aby uzyskać optymalny smak zupy należy co jakiś czas od wrzucenia przypraw danie smakować, aby nie przesadzić z dodatkami.