O tym, jak cenna i wartościowa jest dla naszego organizmu aromaterapia, nie trzeba chyba mówić żadnemu z miłośników alternatywnych terapii. Ta metoda leczenia wykorzystuje właściwości skoncentrowanych, bardzo intensywnie pachnących olejków aromatycznych, które pozyskuje się z roślin.
A czy zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób olejki eteryczne działają na nasze ciało? Poniżej spróbujemy udzielić odpowiedzi właśnie na to pytanie.
Trzema podstawowymi metodami stosowania olejków eterycznych są inhalacje, bezpośrednia aplikacja oraz kąpiel.
Podczas wdychania (czyli inhalacji) lotne substancje zawarte w olejkach dostają się do wnętrza organizmu przez organy węchu. Z przenikaniem przez skórę mamy do czynienia wtedy, gdy rozcieńczony olejek aplikujemy bezpośrednio na skórę. Podczas kąpieli natomiast w tym samym czasie olejki eteryczne inhalujemy i absorbujemy przez skórę.
Podczas inhalowania cząsteczki olejku eterycznego są przechwytywane przez komórki recepcyjne znajdujące się w śluzówce nosa, a te przekazują sygnały do mózgu. Elektrochemiczne sygnały odebrane przez centrum węchowe w mózgu prowokują wysyłanie do krwi potężnych substancji neurochemicznych, które są przez nią roznoszone po całym organizmie. Cząsteczki, które dostały się do płuc, mogą bezpośrednio trafić do krwi i rozprzestrzenić się w ten sposób.
Podczas masażu substancje lotne przenikają przez pory skóry i torebki włosowe. Stamtąd mogą się łatwo dostać do krwi, a konkretnie do naczyń kapilarnych, potem zaś rozprzestrzeniać się po całym organizmie.
Po zaabsorbowaniu, działanie olejków zależy od ich składników chemicznych. Większość olejków składa się z alkoholi i estrów o wysokim stężeniu, chociaż kilka z nich zawiera także wysokie stężenia fenoli, aldehydów i ketonów. Te ostatnie to substancje, których stosowanie powinno być zastrzeżone tylko dla dobrze wykwalifikowanych terapeutów.
Profesjonalny aromaterapeuta może używać poniższych olejków, ale należy pamiętać, że niektóre z nich są niebezpieczne, jeżeli znajdą się w rękach laika.
Anyżkowy, z kory cynamonowca, z liści cynamonowca, z pączków, liści i pędów goździkowca, z gorzkiego kopru włoskiego, sosnowy, z pietruszki naciowej i muszkatołowy.
Bazyliowy, cedrowy, z szałwii muszkatołowej, fenkułowy, jałowcowy, majerankowy, mirtowy, rozmarynowy, szałwiowy, tymiankowy, z pietruszki naciowej i muszkatołowy.
Cytrynowy, pomarańczowy, fenkułowy i z mięty pieprzowej.
Szałwiowy, tymiankowy i cyprysowy.