Zazwyczaj nasz dzień ma następujący początek – filiżanka dobrej kawy do śniadania, następna około południa dla pobudzenia i lepszej koncentracji, potem popołudniowa… i tak cały dzień. Jednak czy kawa jest zdrowa, czy nie?
Postaram się rozwiać wszelakie wątpliwości w dzisiejszym artykule. Zapraszam!
Od jakiegoś czasu kawa stała na straconej pozycji. Mówi się, że wypłukuje magnez z organizmu, odwadnia, uzależnia, powoduje problemy z sercem i nadciśnieniem. Badania wykazały jednak, że umiarkowane picie kawy – około 4 filiżanek dziennie o odpowiednich porach, nie dość że nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie, to jeszcze przynosi wiele dobrego.
Nie każdy wie, że w jednym maleńkim ziarenku kryje się wielka moc dobroczynnych składników. Kofeina, której kawa zawiera dużo, wpływa na stan pobudzenia organizmu, lepszą koncentrację, poprawę samopoczucia i obniża napięcie mięśni. Wszyscy miłośnicy tego naparu rozpoczynają dzień od filiżanki kawy, wieczorem należy jej raczej unikać, ponieważ możemy mieć problem z zasypianiem. Choć i tu istnieją wyjątki, ponieważ każdy reaguje inaczej na kofeinę. Jedni bez problemu zasną, inni nie zmrużą oka.
Co ważne, badacze udowodnili, że już sam zapach kawy pozwala zwalczyć uczucie senności i znużenia. Okazało się, że w ziarnach zawarte są setki substancji zapachowych, a ich zróżnicowanie i niepowtarzalność do tej pory pozostają tajemnicą.
Dodatki kawowe – mleko, cukier, syropy – to ostatnio dość popularne „wypełniacze” kawy, które znacznie osłabiają jej achromatyczność i działanie i powodują, że zdrowy napar staje się kaloryczny i ciężkostrawny.
„Mała czarna” jest więc najzdrowsza i najbardziej dietetyczna. Zawiera w sobie kilkadziesiąt substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, które stanowią barierę ochronną przed miażdżycą, starzeniem i nowotworami. Nie każdy wie, że kawa zawiera również moc witamin i minerałów, jest bogata w wapń, potas, magnez i fosfor, które wpływają na układ nerwowy, zdrowe kości i zęby i przemianę materii.
Na smak kawy wpływa wiele czynników, m.in. proces produkcji oraz sposób jej przechowywania i przyrządzania. Każde opakowanie po otworzeniu należy szczelnie zamknąć lub jego zawartość przesypać do zamykanej puszki, w przeciwnym razie dopływ powietrza sprawia, że produkt szybko wietrzeje i chłonie zapachy z zewnątrz. Naczynie, w którym zaparzamy kawę, po każdym użyciu należy umyć płynem, ponieważ sama woda nie wystarczy, gdyż zawarte w kawie olejki osiadają na ściankach i z czasem jełczeją.
Ten niezwykły towar przynosi co roku ogromne miliardowe zyski. Rocznie ludzie na świecie wypijają około czterystu miliardów filiżanek kawy. W Europie największymi smakoszami są Skandynawowie, na drugim miejscu Szwajcarzy, Norwegowie i Duńczycy.