Potrawy wigilijne

Potrawy wigilijne

Potrawy wigilijne

Wigilia, magiczny, wyjątkowy wieczór, pełen ciepła, miłości, atmosfery zgody i radości z narodzin Dzieciątka Jezus, kojarzy się przede wszystkim z suto zastawionym stołem. Wszystkie potrawy wigilijne, jak nakazuje staropolska tradycja, powinny być postne, mimo że w 2003 roku episkopat zniósł oficjalny post jakościowy w dniu 24 grudnia.

W zależności od regionu, tradycji w danej rodzinie czy gustu domowników zestawy potraw na wigilijnym stole są różne. Zwyczaj mówi jednak, że obowiązkowo powinny się na nim znaleźć wszystkie płody ziemi, a każdej z przygotowanych dwunastu potraw należy w czasie wieczerzy wigilijnej przynajmniej spróbować.

Przepisy na potrawy wigilijne

W związku ze zbliżającymi się wielkimi krokami Świętami Bożego Narodzenia mamy dzisiaj dla was kilka przepisów na potrawy wigilijne. Zachęcamy do zapoznania się z nimi – może znajdziecie przepis na coś, czego jeszcze nie znacie, a co pobije podniebienia gości? :)

Karp w galarecie

  • karp w galareciekarp (ok. 1 kg), 
  • włoszczyzna, 
  • cytryna, 
  • jajo, 
  • pomidor, 
  • zielenina, 
  • 4 dag żelatyny, 
  • 2 białka, 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • liść laurowy, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, 
  • kwasek cytrynowy, 
  • cukier, 
  • sól

Do wrzącego wywaru przygotowanego z litra wody, głowy i kręgosłupa ryby, włoszczyzny oraz przypraw włożyć oczyszczoną, pokrojoną na porcje rybę i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, a następnie zestawić z ognia. Gdy wywar ostygnie, ostrożnie wyjąć rybę, usunąć z niej ości i ułożyć porcje na półmisku.

Do wywaru dodać białka, koncentrat pomidorowy i namoczoną żelatynę, mocno roztrzepać, przykryć i wstawić do piekarnika (nagrzanego do około 100°C) na pół godziny. Gdy na powierzchni wywaru zgromadzi się szumowina, wyjąć naczynie z piekarnika, zebrać szumowinę, a płyn przecedzić przez płótno lub gazę (nie mieszać ani nie wstrząsać).

Udekorować rybę kawałkami cytryny i jaja ugotowanego na twardo, pomidorem, zieleniną, zalać połową płynu, wystudzić i wstawić do lodówki. Po kilkunastu minutach polać resztą tężejącej galarety. 100 g to około 85 kcal.

Łosoś na sałatce

  • łosośpół puszki zielonego groszku,
  • ziemniak, 
  • marchewka, 
  • mały seler, 
  • pietruszka, 
  • ogórek kwaszony, 
  • jabłko, 
  • mały słoik majonezu, 
  • 10 dag łososia wędzonego w plastrach, 
  • 2 jaja, 
  • cytryna, 
  • pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych, 
  • czarne oliwki, 
  • natka pietruszki, ewentualnie świeży ogórek, 
  • musztarda, 
  • cukier, 
  • sól

Ugotować jaja na twardo oraz jarzyny i ziemniaka (w łupince). Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, dodać groszek, wymieszać z częścią majonezu, przyprawami, wyłożyć na półmisek i polać majonezem.

Na wierzchu ułożyć cząstki jaj oraz krążki cytryny. Plastry łososia zwinąć w ruloniki i ułożyć na cytrynie. Przybrać sałatkę kawałkami pomidora lub małymi pomidorkami, oliwkami, ogórkiem i zieleniną. 100 g to około 750 kcal.

Sałatka z tuńczykiem

  • sałatka z tuńczykiemszklanka ryżu ugotowanego na sypko,
  • po puszce kukurydzy, zielonego groszku i tuńczyka, 
  • mały słoik majonezu, 
  • cytryna, 
  • pomidor, 
  • natka pietruszki, 
  • pieprz, sól

Ryż, kukurydzę i groszek wymieszać z majonezem, doprawić i przełożyć na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny i ułożonymi na nich kawałkami tuńczyka. Przybrać pomidorem i gałązkami natki pietruszki. 100 g to około 165 kcal.

Bulion rybny z kapuśniaczkami

  • kawałek lub głowa i kręgosłup ryby, 
  • włoszczyzna, 
  • natka pietruszki, 
  • Vegeta,
  • 50 dag mąki, 
  • pół kostki margaryny, 
  • 2-3 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych, 
  • 2 jaja, 
  • ćwierć szklanki mleka, 
  • pół główki kapusty, 
  • 5-6 grzybków suszonych, 
  • 2 cebule, 
  • olej, 
  • cukier, 
  • pieprz, sól

Rybę i włoszczyznę zalać dwoma litrami wody, ugotować, przyprawić Vegetą, solą, pieprzem, przecedzić. Umyte grzybki namoczyć i ugotować. Osobno ugotować kapustę, odcedzić, połączyć z grzybami i wszystko drobno posiekać. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty z grabami, przyprawić.

Mąkę posiekać z margaryną i jajami, dodać drożdże rozmieszane kilkanaście minut wcześniej w ciepłym mleku, szczyptę soli, zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować. Szklanką wyciąć z ciasta krążki, nałożyć na nie farsz i zlepić paszteciki. Wierzch każdego posmarować białkiem jaja. Ułożyć kapuśniaczki na lekko posmarowanej olejem lub margaryną blaszce, piec około 20 min w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać do gorącego bulionu. 100 g to około 105 kcal.

Zupa migdałowa

  • 20 dag migdałów, 
  • litr mleka, 
  • 2 jaja, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • kawałek cynamonu, 
  • 4 goździki

Migdały zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i dokładnie zemleć lub rozgnieść. Mleko zagotować z cynamonem i goździkami. Z białek ubić pianę i, dalej ubijając, wsypać łyżkę cukru. Nabierać łyżką małe porcje piany i kłaść na gotujące się mleko. Po chwili wyjąć pianki i rozłożyć na talerzach.

Utarte z resztą cukru żółtka i zmielone migdały rozprowadzić przecedzonym gorącym mlekiem (mleko wlewać powoli, cały czas mieszając). Zalać pianki zupą. 100 g to około 160 kcal.

Ryba w chrzanie

  • 80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza),
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka mąki, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • 10 dag chrzanu, 
  • kieliszek białego wytrawnego wina, 
  • łyżeczka masła roślinnego, 
  • szklanka śmietany, 
  • półtorej łyżeczki mielonego imbiru, 
  • natka pietruszki, 
  • pieprz, 
  • sól

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20-25 minut.

Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej kapusty. 100 g to około 110 kcal.

Karp w sosie miodowym

  • karp (ok. 1,5 kg), 
  • pęczek włoszczyzny, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 
  • 10 ziaren pieprzu, 
  • listek laurowy. 

Sos:

  • po 1/3 szklanki rodzynków i posiekanych migdałów, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • 4 małe pierniczki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • sok z jednej cytryny, 
  • cukier, sól

Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce. Z włoszczyzny i przypraw ugotować wywar, włożyć do niego kawałki ryby wraz z głową i częścią ogonową. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby i ułożyć na półmisku jeden obok drugiego.

W rondlu rozpuścić masło z miodem, dodać pokruszone pierniki. Gdy masa ściemnieje, wlać dwie szklanki przecedzonego wywaru z ryby, sok z cytryny, dodać bakalie, cukier, sól i gotować 4-5 minut. Gotowym sosem polać rybę. Podawać z ziemniakami, łazankami lub kaszą krakowską. 100 g to około 150 kcal.

Mintaj zapiekany

  • 80 dag mintaja (morszczuka, halibuta),
  • 2 duże cebule czerwone, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • 3-4 łyżki oleju, 
  • łyżka masła, 
  • szklanka śmietany, 
  • jajo, 
  • po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku i startego rozmarynu, 
  • natka pietruszki lub koperek, 
  • szczypta cukru, 
  • pieprz, sól

Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozkłócić z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi i selera. 100 g to około 105 kcal.

Karp ze śliwkami

  • 1 kg karpia,
  • 25 dag mrożonych śliwek, 
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 
  • 3-4 łyżki oliwy, 
  • łyżka mąki, 
  • cynamon, 
  • goździki, 
  • imbir, 
  • sok z cytryny, 
  • cukier, sól

Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na dzwonka, posolić, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem i przyprawami. Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z cykorii. 100 g to około 120 kcal.

Kapusta z grzybami

  • 1 kg kapusty kwaszonej,
  • 10 grzybów suszonych, 
  • 4 łyżki oleju, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 2 cebule, 
  • łyżeczka cukru, 
  • pieprz, sól

Kapustę ugotować (nie powinna być zbyt kwaśna) w niewielkiej ilości wody. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w wodzie, w której się moczyły, i dodać je do kapusty wraz z wywarem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, włożyć do kapusty.

Mąkę zrumienić na oleju na złoty kolor, dodać do kapusty, wymieszać, przyprawić i zagotować. 100 g to około 100 kcal.

Więcej pomysłów na wigilijne zupy znajdziesz tutaj.

Reply