Potrawy wigilijne
Wigilia, magiczny, wyjątkowy wieczór, pełen ciepła, miłości, atmosfery zgody i radości z narodzin Dzieciątka Jezus, kojarzy się przede wszystkim z suto zastawionym stołem. Wszystkie potrawy wigilijne, jak nakazuje staropolska tradycja, powinny być postne, mimo że w 2003 roku episkopat zniósł oficjalny post jakościowy w dniu 24 grudnia.
W zależności od regionu, tradycji w danej rodzinie czy gustu domowników zestawy potraw na wigilijnym stole są różne. Zwyczaj mówi jednak, że obowiązkowo powinny się na nim znaleźć wszystkie płody ziemi, a każdej z przygotowanych dwunastu potraw należy w czasie wieczerzy wigilijnej przynajmniej spróbować.
Przepisy na potrawy wigilijne
W związku ze zbliżającymi się wielkimi krokami Świętami Bożego Narodzenia mamy dzisiaj dla was kilka przepisów na potrawy wigilijne. Zachęcamy do zapoznania się z nimi – może znajdziecie przepis na coś, czego jeszcze nie znacie, a co pobije podniebienia gości? :)
Karp w galarecie
- karp (ok. 1 kg),
- włoszczyzna,
- cytryna,
- jajo,
- pomidor,
- zielenina,
- 4 dag żelatyny,
- 2 białka,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- liść laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kwasek cytrynowy,
- cukier,
- sól
Do wrzącego wywaru przygotowanego z litra wody, głowy i kręgosłupa ryby, włoszczyzny oraz przypraw włożyć oczyszczoną, pokrojoną na porcje rybę i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, a następnie zestawić z ognia. Gdy wywar ostygnie, ostrożnie wyjąć rybę, usunąć z niej ości i ułożyć porcje na półmisku.
Do wywaru dodać białka, koncentrat pomidorowy i namoczoną żelatynę, mocno roztrzepać, przykryć i wstawić do piekarnika (nagrzanego do około 100°C) na pół godziny. Gdy na powierzchni wywaru zgromadzi się szumowina, wyjąć naczynie z piekarnika, zebrać szumowinę, a płyn przecedzić przez płótno lub gazę (nie mieszać ani nie wstrząsać).
Udekorować rybę kawałkami cytryny i jaja ugotowanego na twardo, pomidorem, zieleniną, zalać połową płynu, wystudzić i wstawić do lodówki. Po kilkunastu minutach polać resztą tężejącej galarety. 100 g to około 85 kcal.
Łosoś na sałatce
- pół puszki zielonego groszku,
- ziemniak,
- marchewka,
- mały seler,
- pietruszka,
- ogórek kwaszony,
- jabłko,
- mały słoik majonezu,
- 10 dag łososia wędzonego w plastrach,
- 2 jaja,
- cytryna,
- pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
- czarne oliwki,
- natka pietruszki, ewentualnie świeży ogórek,
- musztarda,
- cukier,
- sól
Ugotować jaja na twardo oraz jarzyny i ziemniaka (w łupince). Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, dodać groszek, wymieszać z częścią majonezu, przyprawami, wyłożyć na półmisek i polać majonezem.
Na wierzchu ułożyć cząstki jaj oraz krążki cytryny. Plastry łososia zwinąć w ruloniki i ułożyć na cytrynie. Przybrać sałatkę kawałkami pomidora lub małymi pomidorkami, oliwkami, ogórkiem i zieleniną. 100 g to około 750 kcal.
Sałatka z tuńczykiem
- szklanka ryżu ugotowanego na sypko,
- po puszce kukurydzy, zielonego groszku i tuńczyka,
- mały słoik majonezu,
- cytryna,
- pomidor,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól
Ryż, kukurydzę i groszek wymieszać z majonezem, doprawić i przełożyć na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny i ułożonymi na nich kawałkami tuńczyka. Przybrać pomidorem i gałązkami natki pietruszki. 100 g to około 165 kcal.
Bulion rybny z kapuśniaczkami
- kawałek lub głowa i kręgosłup ryby,
- włoszczyzna,
- natka pietruszki,
- Vegeta,
- 50 dag mąki,
- pół kostki margaryny,
- 2-3 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych,
- 2 jaja,
- ćwierć szklanki mleka,
- pół główki kapusty,
- 5-6 grzybków suszonych,
- 2 cebule,
- olej,
- cukier,
- pieprz, sól
Rybę i włoszczyznę zalać dwoma litrami wody, ugotować, przyprawić Vegetą, solą, pieprzem, przecedzić. Umyte grzybki namoczyć i ugotować. Osobno ugotować kapustę, odcedzić, połączyć z grzybami i wszystko drobno posiekać. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty z grabami, przyprawić.
Mąkę posiekać z margaryną i jajami, dodać drożdże rozmieszane kilkanaście minut wcześniej w ciepłym mleku, szczyptę soli, zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować. Szklanką wyciąć z ciasta krążki, nałożyć na nie farsz i zlepić paszteciki. Wierzch każdego posmarować białkiem jaja. Ułożyć kapuśniaczki na lekko posmarowanej olejem lub margaryną blaszce, piec około 20 min w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać do gorącego bulionu. 100 g to około 105 kcal.
Zupa migdałowa
- 20 dag migdałów,
- litr mleka,
- 2 jaja,
- 2 łyżki cukru,
- kawałek cynamonu,
- 4 goździki
Migdały zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i dokładnie zemleć lub rozgnieść. Mleko zagotować z cynamonem i goździkami. Z białek ubić pianę i, dalej ubijając, wsypać łyżkę cukru. Nabierać łyżką małe porcje piany i kłaść na gotujące się mleko. Po chwili wyjąć pianki i rozłożyć na talerzach.
Utarte z resztą cukru żółtka i zmielone migdały rozprowadzić przecedzonym gorącym mlekiem (mleko wlewać powoli, cały czas mieszając). Zalać pianki zupą. 100 g to około 160 kcal.
Ryba w chrzanie
- 80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza),
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 10 dag chrzanu,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- łyżeczka masła roślinnego,
- szklanka śmietany,
- półtorej łyżeczki mielonego imbiru,
- natka pietruszki,
- pieprz,
- sól
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20-25 minut.
Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej kapusty. 100 g to około 110 kcal.
Karp w sosie miodowym
- karp (ok. 1,5 kg),
- pęczek włoszczyzny,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu,
- listek laurowy.
Sos:
- po 1/3 szklanki rodzynków i posiekanych migdałów,
- 3 łyżki miodu,
- 4 małe pierniczki,
- 2 łyżki masła,
- sok z jednej cytryny,
- cukier, sól
Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce. Z włoszczyzny i przypraw ugotować wywar, włożyć do niego kawałki ryby wraz z głową i częścią ogonową. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby i ułożyć na półmisku jeden obok drugiego.
W rondlu rozpuścić masło z miodem, dodać pokruszone pierniki. Gdy masa ściemnieje, wlać dwie szklanki przecedzonego wywaru z ryby, sok z cytryny, dodać bakalie, cukier, sól i gotować 4-5 minut. Gotowym sosem polać rybę. Podawać z ziemniakami, łazankami lub kaszą krakowską. 100 g to około 150 kcal.
Mintaj zapiekany
- 80 dag mintaja (morszczuka, halibuta),
- 2 duże cebule czerwone,
- 2 łyżki mąki,
- łyżka soku z cytryny,
- 3-4 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- szklanka śmietany,
- jajo,
- po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku i startego rozmarynu,
- natka pietruszki lub koperek,
- szczypta cukru,
- pieprz, sól
Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozkłócić z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi i selera. 100 g to około 105 kcal.
Karp ze śliwkami
- 1 kg karpia,
- 25 dag mrożonych śliwek,
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3-4 łyżki oliwy,
- łyżka mąki,
- cynamon,
- goździki,
- imbir,
- sok z cytryny,
- cukier, sól
Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na dzwonka, posolić, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem i przyprawami. Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z cykorii. 100 g to około 120 kcal.
Kapusta z grzybami
- 1 kg kapusty kwaszonej,
- 10 grzybów suszonych,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- 2 cebule,
- łyżeczka cukru,
- pieprz, sól
Kapustę ugotować (nie powinna być zbyt kwaśna) w niewielkiej ilości wody. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w wodzie, w której się moczyły, i dodać je do kapusty wraz z wywarem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, włożyć do kapusty.
Mąkę zrumienić na oleju na złoty kolor, dodać do kapusty, wymieszać, przyprawić i zagotować. 100 g to około 100 kcal.
Więcej pomysłów na wigilijne zupy znajdziesz tutaj.