Dieta bezglutenowa, bezwzględnie nakazana w przypadku choroby trzewnej, jaką jest celiakia, polega na wyłączeniu z jadłospisu takich zbóż, jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies, a także wszystkich ich przetworów. Równocześnie trzeba pamiętać, że nie jest konieczna rezygnacja z innych artykułów zbożowych.
Produkty mączne, które są dozwolone w diecie bezglutenowej, powinny być wytworzone ze zbóż, które pozbawione są glutenu, tj. kukurydzy, prosa, ryżu, gryki, soi, sorgo, mąki ziemniaczanej, tapioki itp. Można przygotować z nich takie same potrawy, jak z mąki pszennej.
Żywność bezglutenowa jest zazwyczaj oznaczona międzynarodowym symbolem, który przedstawia przekreślony kłos. Jeśli korzysta się z artykułów nieoznaczonych w ten sposób, należy zawsze sprawdzić ich skład i dobrze się upewnić, czy nie zawierają składników z glutenem.
Większość produktów bezglutenowych jest uboga w żelazo, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, dlatego w diecie tej należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw, także roślin strączkowych, a przy skłonnościach do zaparć – dodawać do potraw otrąb ryżowych, sojowych lub kukurydzianych. Poleca się także ryż pełnoziarnisty, kaszę gryczaną itp., które są doskonałym źródłem węglowodanów. Z reguły w diecie bezglutenowej spożywa się ich zbyt mało.
W sprzedaży jest wiele gotowych produktów bezglutenowych: pieczywo, makarony, ciasta, słodycze, a także różne mieszanki mąki bezglutenowej, przeznaczone do przygotowywania potraw w domu.
Pozwala to znacznie urozmaicić jadłospis, który powinien być dostosowany do wieku dziecka i wymogów racjonalnego żywienia, a jednocześnie musi się składać wyłącznie z potraw całkowicie pozbawionych glutenu.
Przyrządzone w domu potrawy bezglutenowe z powodzeniem może jeść cała rodzina. Większość przepisów da się bowiem bez trudu dostosować do diety bezglutenowej. Na przykład zupy nie muszą być przyprawiane mąką, a zwykły makaron można zastąpić ryżem, kaszą jaglaną lub gryczaną, płatkami kukurydzianymi albo makaronem bezglutenowym. Kotlety dla wszystkich domowników mogą być obtoczone w bezglutenowej tartej bułce lub tylko jaju, a sosy – zagęszczone skrobią kukurydzianą albo samą śmietaną. Pieczywo oraz ciasta – jeśli nie kupi się tych oznaczonych przekreślonym kłosem – trzeba również zrobić w domu.
Do przesianej mąki kukurydzianej dodajemy rozczyn drożdżowy, jaja, lekko ogrzane mleko, sól. Ciasto wyrabiamy starannie, wkładamy do formy, posypujemy kminkiem i zostawiamy do momentu wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy około 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Mąkę kukurydzianą przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, jaja, sól i starannie mieszamy. Ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 40 minut.
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, posypujemy cukrem i czekamy parę minut, aż wyrosną. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pozostałą część wody, mleko, tłuszcz, rozczyn i wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Przed pieczeniem zwilżamy powierzchnię ciasta wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200-250°C.
Obie mąki mieszamy z proszkiem, solą i ryżem. Do rozgniecionych bananów dodajemy jaja, olej, cukier i sok. Miksujemy i stopniowo wsypujemy wymieszane suche składniki, z których przyrządzamy chleb. Gdy ciasto będzie gładkie, przekładamy je do wysmarowanej masłem formy i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180-200°C.
Żółtka ucieramy z cukrem, wciskamy sok z cytryny, dodajemy do ciasta i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i, delikatnie mieszając, łączymy z ciastem. Pieczemy w formie wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką kukurydzianą lub tartą bułką bezglutenową przez około 40 minut.
Mieszamy mąkę z proszkiem oraz cukrem i siekamy z masłem. Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu wałkujemy, wycinamy kwadraciki albo kółeczka. Układamy na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką kukurydzianą. Pieczemy 15-20 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem, dodajemy po łyżce przekręconego przez maszynkę sera i – wciąż ucierając – wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, sok z połowy cytryny i ostrożnie mieszamy. Pieczemy około 40 minut.