Jeśli boli nas ząb, to znaczy, że najprawdopodobniej mamy próchnicę, ropnia zębowego, stan zapalny w dziąsłach lub wewnątrz zęba. Schorzenia te wymagają zawsze interwencji dentysty.
Ale można je złagodzić również domowymi sposobami.
Główną przyczyną próchnicy jest odkładająca się na zębach lepka warstewka, składająca się z resztek pokarmowych, śliny i bakterii, czyli tzw. płytka nazębna.
Bakterie, które żywią się cukrami i skrobią pochodzącymi z pożywienia, wydalają kwas. Może on zniszczyć szkliwo, czyli naturalną ochronną warstwę zębów. Kiedy jesz potrawy, które zawierają cukier, ilość tego kwasu gwałtownie rośnie i jego wysokie stężenie w jamie ustnej utrzymuje się przynajmniej przez pół godziny. Jego szkodliwe działanie może ustać wcześniej, jeżeli zostanie on zneutralizowany poprzez umycie zębów.
Osoby mające duża próchnicę mają duże dziury, które wnikają głęboko w miazgę zęba, co może spowodować powstanie bolesnych ropni.
Jeśli masz ubytki w zębach lub boleśnie spuchnięte dziąsła, jak najszybciej udaj się do stomatologa. Aby złagodzić ból wywołany przez ropień, co pół godziny przykładaj na pięć minut gorący okład, a następnie wypłucz jamę ustną ciepłą wodą z solą. Może to przyśpieszyć pęknięcie ropnia.
Wetrzyj kilka kropel olejku z goździków lub kajeputowego w dziąsła powyżej lub poniżej bolącego zęba. Stosuj kilka razy dziennie.
Uciskaj kciukiem punkt LI 4 (na grzbiecie dłoni, między pierwszą a drugą kością śródręcza, licząc od kciuka). Uciskaj około 2 minuty, nie stosuj u kobiet w ciąży.