Każdy z nas wie, że czekolada jest kaloryczna, zawiera duże ilości cukru i tłuszczu, ale jednocześnie znakomicie smakuje, a co najważniejsze doskonale poprawia nastrój!
Czekolada to jedna z ulubionych słodkości Polaków, na sklepowych półkach aż roi się od różnych czekoladowych pyszności.
Co jest tajemnicą czekolady? Przede wszystkim jej wyjątkowy smak i aromat. Ale nie tylko… Ziarna kakao pobudzają produkcję serotoniny. Jednak prawdziwym skarbem jest znajdująca się w niej fenyloetyloamina, która także należy do endorfin. Jest również określana jako „hormon miłości”, gdyż jego poziom w organizmie wzrasta, gdy jesteśmy zakochani. Nie bez powodu więc czekoladę uważa się za afrodyzjak.
Na zimowy chłodny wieczór najlepsza jest gorąca czekoladę piernikowa, która doda energii oraz nas rozgrzeje.
Czekolada piernikowa
Pół kostki czekolady rozpuść w puszce niesłodzonego mleka skondensowanego. Dodaj 2 szczypty przyprawy do piernika. Następnie rozlej do filiżanek. Możesz też udekorować bitą śmietaną oraz kakao. Podawaj gorącą, np. z ciastkiem imbirowym.
Z powodu dużej zawartości tłuszczu roślinnego i cukru, czekolada jest bardzo kaloryczna, przede wszystkim czekolada biała. Powodem jest to, iż miazga kakaowa (której używa się do produkcji tradycyjnego przysmaku) zostaje w niej zastąpiona przez tłuszcz kakaowy oraz cukier.
Dlatego jeżeli jesteś w trakcie diety wybierz raczej czekoladę gorzką, piankową albo pitną, z mlecznych i białych słodkości lepiej zrezygnuj.
View Comments
ja się na szczęście oduczyłam POCHŁANIAĆ czekoladę ;) przerzuciłam się owocowe, pyszne sorbety z Grycana ;) lekkie, małokaloryczne a z powodzeniem zastępują słodycze ;) a do tego hartują gardło na jesień i zimę!