Leśne grzyby to hit zwłaszcza jesienią, kiedy rozpoczyna się sezon na ich zbieranie i grzybiarze masowo udają się z koszykami do lasu na grzybobranie.
Generalnie jednak jadamy ich raczej niewiele, stąd raczej rzadko zastanawiamy się nad tym, jaką mają wartość odżywczą, i raczej traktujemy je jako dodatek smakowy.
Co więc warto wiedzieć na temat grzybów? Są one dobrym urozmaiceniem diety – zawierają bowiem błonnik i nieco soli mineralnych.
Nie powinniśmy jednak jadać ich zbyt często – maksimum to ok. 25 dag na tydzień. Fakt ten wiąże się z tym, iż grzyby leśne zawierają związki chemiczne, które mogą być rakotwórcze. Nie powinny więc raczej spożywać ich dzieci oraz osoby starsze, zrezygnujmy także ze spożywania grzybów na kolację, gdyż są ciężkostrawne – w ich składzie znajduje się dużo błonnika, w tym substancji chitynowych, które w ogóle nie ulegają trawieniu.
Warto również pamiętać o tym, że od katastrofy w Czarnobylu w 1986 roku polskie lasy są skażone radioaktywnym cezem, którego rozkład trwa ok. 40 lat. Skażone nim porcje grzybów kumulują więc ten składnik w organizmie, gromadzą również metale ciężkie, takie jak kadm czy ołów. Lepiej więc dla własnego dobra i zdrowia jeść je z umiarem.
Zbieranie grzybów nie jest zbyt skomplikowane, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pomogą nam uniknąć groźnych dla zdrowia, a czasami nawet życia błędów. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.
Grzyby przyrządzajmy zaraz po przyniesieniu do domu. Nie wolno ich zostawiać nieoczyszczonych do następnego dnia. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie potrawy, trzeba je przebrać, umyć, zagotować i wstawić do lodówki, ale nie dłużej niż na 2 doby.
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć, osączyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać masło i grzyby. Dusić na wolnym iogniu ok. 20 min. Zagęścić mąką ze śmietaną, przyprawić do smaku. Ryż ugotować, polać sosem z grzybami.